Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati

Postojalo je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo.
Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati
Foto: Pixabay
Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.
Novo istraživanje o "dosadnoj milijardi", periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.
Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.
 
U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.
 
"Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje", pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.
 
Kao rezultat Mesečevog "bežanja", Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.
 
Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju - svake godine 0,000015 sekundi.
 
Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Teme

vreme

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.