Promena imena u Belgiji košta 500 evra, ali dobijete popust ako se zovete Muhamed

U Belgiji ljudi mogu da promene svoje ime, ali se za to plaća naknada.
Promena imena u Belgiji košta 500 evra, ali dobijete popust ako se zovete Muhamed
Foto: Pixabay
Međutim, popusti se daju za promenu "smešnih ili stranih" imena, za osobe bez imena u izvodu iz matične knjige rođenih ili nakon promene pola.
Od 2018. godine, promena imena je opštinska odgovornost, uz troškove koje opštine mogu odrediti. Eterbek, jedna od 19 briselskih opština, zauzela je neobičan pristup ovom pravilu, nudeći popust za imena koja zvuče "strano".
"Ako se zovem Muhamed, rečeno mi je da mogu dobiti popust", reči su jednog od stanovnika briselske opštine.
 
Kako piše "The Brusseles Times", osoba po imenu Muhamed koja želi da promeni ime u, na primer, Žan Pjer, neće platiti 500 evra takse, već 50 evra, što neki nazivaju "diskriminatornim".
 
U regiji Brisela, neke lokalne vlasti ukinule su uslove i nude besplatne usluge za sve zahteve za promenu imena. Postupak traje tri meseca, što je rok kojim se podnosiocu zahteva daje dovoljno vremena da razmisli o svojoj odluci i njenim posledicama.
 
Inače, 2022. je bila rekordna godina za promenu imena, jer je to učinilo 5.104 ljudi. Procedura je rezervisana za Belgijance, priznate izbeglice i osobe bez državljanstva.
 
Kako je propisano zakonom, tražena imena "ne smeju zbuniti i ne smeju štetiti vama ili bilo kome drugom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti