VIDEO: Ovo je poluostrvo s najčistijim vazduhom na svetu

Uz krševiti severozapadni vrh australijske ostrvske savezne države Tasmanije nalazi se zabačeno poluostrvo neobičnog imena - Kejp Grim (u slobodnom prevodu Mrgodni rt).
Malo posetilaca dolazi u ovu regiju poznatu kao "kraj sveta", ali oni koji dođu pronaći će dramatične litice, vetrovite pustare i plaže s crnim peskom u upečatljivom kontrastu sa zelenim poljoprivrednim zemljištem na vrhovima brda, piše BBC.
Ova izolacija nije samo održala Kejp Grim prekrasno nedirnutim, već mu je dala i neobičnu karakteristiku - na ovom mestu pronaći ćete možda i najčistiji vazduh na Zemlji.
Jedna od 25 svetskih atmosferskih stanica, "Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station" (CGBAPS), otvorena je na vrhu litice 1976. godine kako bi prikupljala i analizirala sastav ovog netaknutog vazduha, na koji ne utiču lokalni izvori zagađenja kao što su izduvni gasovi ili industrijski dim.
 
"Jaki zapadni vetrovi koji udaraju u stanicu za merenje vazduha Kennaook/Cape Grim prešli su hiljade kilometara preko ledenog Južnog okeana, čineći vazduh ovde jednim od najčistijih na svetu", rekla je dr En Stjuart, viša naučnica u Komonveltovoj organizaciji za naučna i industrijska istraživanja (CSIRO), koja zajednički upravlja lokacijom sa Australijskom kancelarijom za meteorologiju (BoM).
 
Stanica takođe igra ulogu u svetskim istraživanjima klimatskih promena, beležeći oštećenje stratosferskog ozona, kao i vredne informacije o vremenu i klimi poput temperature, količine padavina, vetra, vlažnosti i sunčevog zračenja. Ta merenja su posebno važna jer definišu kako se sistem globalne atmosfere promenio i kako nastavlja da se razvija.
 
Jaki zapadni vetrovi
 
Kad je javnost saznala za prikupljanje ovih uzoraka vazduha, stigle su ponude od ljudi koji su u svojim garažama imali boce za ronjenje. Njihove donacije uzoraka vazduha iz ovih boca znače da sada postoji istorija vazduha iz regije koja datira iz 1956. godine.
 
Ukoliko stanete na stenovite vrhove Kejp Grima, oduševiće vas žestoki udari vetra po kojima je to područje poznato, koji dostižu i do 180 km/h i nose netaknuti vazduh sa Antarktika.
 
More zapadno od Tasmanije najduže je neprekinuto vodeno prostranstvo na planeti, a Kejp Grim je mesto gde u obalu udaraju takozvani Roaring Forties - jaki zapadni vetrovi između geografskih širina 40° i 50° koji čine Južni okean jednim od najopasnijih na Zemlji. Budući da je vetar putovao preko celog okeana bez smetnji s kopna, ovo su najčistiji uzorci vazduha na svetu.
 
"Koristeći podatke o brzini i smeru vetra, znamo da se oko 30 odsto vazduha koji dopire do rta Grim može smatrati onim što naučnici nazivaju 'osnovnom linijom', to jest vazduhom na koji ne utiču lokalni atmosferski izvori", rekla je Stjuart, objašnjavajući da merenja daju indikaciju globalnih prosečnih atmosferskih koncentracija. CGBAPS takođe meri "vazduh izvan osnovne linije", poput vazdušne mase nastale iznad Melburna pre putovanja do stanice.
 
"Uzorci služe kao arhiv vazduha koji se može analizirati kasnije, kada se otkriju novi gasovi ili postanu dostupni novi instrumenti. To je kao vinski podrum, ali za vazduh", dodala je Sara Prajor, oficirka zadužena za CGBAPS.
 
 
Najčistiji vazduh na svetu
 
Ostala udaljena mesta čistog vazduha širom sveta uključuju stanicu Mauna Loa na Havajima, ostrvo Makvori, stanicu Kejsi na Antarktiku i grad Ny-Ålesund na norveškom ostrvu Svalbardu. Loše vreme i dramatične litice Kejp Grima bili su ono što je tasmanijsku fotografkinju Oliviju Satler privuklo ovamo, a ona kaže da uprkos divljini, turbulentnom vremenu i udaru talasa, regija takođe nudi tišinu.
 
"U Tasmaniji ima mnogo nepristupačnih predela, ali iako sam putovala ostrvom i fotografisala sva područja, svejedno sam bila oduševljena time koliko je zabačen i surov Kejp Grim. Sve je tako lepo i divlje. Magla lebdi nad talasima i, kada sunce izađe iznad vode, vidite neverovatne jarke boje kako se spuštaju iznad dubokog plavetnila okeana. Sveži miris slane morske trave, talasasta brda i način na koji se drveće izvija usled vetra daje utisak obalne divljine", rekla je Satler.
Kaže da vreme udara po licu zimi, a čak i leti potrebno je dobro se obući za odlazak na plažu jer može biti prohladno. Vreme je neumoljivo, ali to je ono što ovo područje čini posebnim.
 
Čistoća životne sredine san je marketinških stručnjaka, a preduzetnici proizvode sve, od flaširane kišnice do ručno izrađene votke, viskija i džina. Jedan meštanin čak prodaje flaširani tasmanijski vazduh (oko 130 udisaja svežeg tasmanijskog vazduha po kanistru).
 
Ova severozapadna regija takođe je mesto gde ćete pronaći neke od najboljih proizvoda Tasmanije. Degustacijska staza vodi do ukusnih poslastica kao što su domaći med, La Cántara specijalizovani sirevi napravljeni od 100 odsto tasmanskog mleka, Tarkine sveže školjke, Hursey kameni jastog i džinovski rak. A Kejp Grim govedina je poznata kao jedna od najboljih na svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.