Antički rimski politički slogani pronađeni u kući u Pompeji: "Glasajte za Aulusa Rustia Vera"

Politički natpisi su česti na spoljnim zidovima kuća i prodavnica u antičkom gradu, sada su ih arheolozi, po prvi put, otkrili u jednoj kući u Pompeji.
Antički rimski politički slogani pronađeni u kući u Pompeji: "Glasajte za Aulusa Rustia Vera"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Natpisi ovog tipa, prvo isklesani, a zatim obojeni crvenom bojom, česti su na spoljnim zidovima kuća i prodavnica u antičkom gradu, pa čak su se mogli naći i na vodeničkom kamenu, prenosi N1

Međutim, ovo je prvi put da su pronađeni u kući, pružajući bolji uvid u svakodnevni život u Pompeji pre nego što je grad uništen u erupciji Vezuva 79. godine.n.e.

Ovo otkriće potiče iz iste kuće u kojoj je pre nekoliko meseci otkrivena freska sa fokačom, pestom i vinom. Ovo su nova iskopavanja u centru Pompeje sa ciljem bolje zaštite kuća i prodavnica duž Via di Nola.
 
Natpisi su pronađeni unutar lararijuma – svetilište Laresa, heroja predaka ili duhova čuvara rimskog domaćinstva.
 
Članovi porodice obavljali su svakodnevne rituale ispred svetilišta, a u neverovatnom otkriću, istraživači su uspeli da rekonstruišu šta je bila poslednja žrtva ovoj svetinji pre sudbonosne erupcije Vezuva.
 
Istraživači su otkrili da su smokve i urme spaljene preko koštica maslina i šišarke sa pinjolima. 
 
Šišarka je bila standard u obredima oko lararijuma. Na kraju obreda dodavano je i celo jaje i sve je to pokriveno crepom. Na zidu iza oltara bile su dve gipsane zmije i nekoliko oslikanih zmija. Mali beli oltar je na zemlji, a iza njega je predstavljena osoba koja obavlja ritual.
 
Kandidat čije se ime nalazi u ovoj kući je Aulus Rustius Verus, koji se kandidovao za ulogu edila – državnog službenika zaduženog za javne građevine, za organizaciju državnih svečanosti i za održavanje javnog reda u grad. Rustius Verus je već bio poznat istoričarima u 70.
 
"Pozivam vas da glasate za Aulusa Rustia Vera, kandidata za edila, čoveka koji zaslužuje tu državnu funkciju", piše na jednom zidu.
 
Kuća ne pripada Rustijusu Veru, već pristalici, bilo da je u pitanju bio prijatelj ili eventualno oslobođen rob. 
 
U kući se nalazi i pekara sa velikom pećnicom. Pre nekoliko meseci, u pekari, arheolozi su pronašli ostatke tri žrtve prve eruptivne faze. Dve žene i dete zatrpane pod urušenim krovom.
Prisustvo pekare u kući i politička kampanja koja se vodila ukazuju na moguću trgovinu glasovima – ne baš korupciju, već strateški savez između političara i pekara.
 
"Edili i pekari su sarađivali do granica legalnosti", rekla je profesorka Marija Kjara Skapatičo sa Univerziteta Federiko II u izjavi.
 
Ona je dodala da je "verovatno A. Rustius Verus mogao da shvati od samog početka, kada se još borio da postane edil, i usred svoje izborne kampanje, da birači, pre svega, žive na hlebu".
 
Radovi su objavljeni u e-Journal degli Scavi di Pompei.
  • zztop

    02.10.2023 18:04
    Ima još jedan natpis , analitičari kažu da bi mogao značiti "kosovo je srbija"
  • B

    01.10.2023 19:18
    dilema
    Da li ima nesto o parizeru?
    Ili je to postalo popularno kad su robovi dobili pravo glasa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.