U grobnici egipatske kraljice otkriveno vino staro 5.000 godina

U grobnici kraljice Merit-Neit u nekropoli Umm al-Ka'ab u Abidosu pronađena je ogromna količina grobnih predmeta, uključujući posude za vino.
U grobnici egipatske kraljice otkriveno vino staro 5.000 godina
Foto: Pixabay

Arheolozi su otkrili tragove starog egipatskog vina, koje je staro 5.000 godina. Istražujući grobnicu kraljice iz Prve dinastije, tim je otkrio stotine vinskih posuda koje datiraju iz 3.000. godine pre nove ere u kojima su bili ostaci vina, prenosi Klix.ba.

Nalazi takođe bacaju svetlo na život i status misterioznog monarha, o kome se vrlo malo zna.

Područje je dom nekoliko kraljevskih grobnica, prvenstveno iz ranog dinastičkog perioda, uključujući faraona Narmera, kome se generalno pripisuje ujedinjenje Gornjeg i Donjeg Egipta i osnivanje Prve dinastije (oko 3.000 p.n.e.).
 
Merit-Neit je jedina žena sa sopstvenom grobnicom na kraljevskom groblju u Abidosu, što znači da je verovatno bila najmoćnija žena tog perioda. Međutim, njen pravi identitet i uloga ostali su misterija.
 
Otkriće velikih grobnih predmeta u njenoj grobnici pomaže da se učvrsti njen istorijski značaj, kao i otkriće natpisa koji potvrđuju da je bila zadužena za centralne vladine kancelarije, uključujući riznicu.
 
Ova otkrića su podstakla spekulacije da je ona možda bila prva žena faraon u starom Egiptu i preteča sledeće kraljice Hatšepsut iz 18. dinastije.
 
Nekoliko posuda za vino sa kojima je bila sahranjena bilo je izuzetno dobro očuvano, neke su čak i dalje bile zapečaćene u svom prvobitnom stanju, zajedno sa ostacima originalnog plonka i, u nekim slučajevima, očuvanim semenkama grožđa.
 
Na drugim mestima u kompleksu grobnica bile su grobnice 41 dvorjana i sluge. Tim je otkrio da su ove, poput grobne komore Merit-Neit, građene od nepečenih cigli od blata, gline i drveta u nekoliko faza tokom dugog vremenskog perioda.
 
Ovo, kako navode, dovodi u pitanje unapred stvorena shvatanja o praksama sahranjivanja iz prve dinastije, odnosno o upotrebi ritualnog prinošenja ljudskih žrtava, što se često pretpostavlja, ali nije dokazano, prenosi Klix.ba.
 
Nadaju se da bi iskopavanje moglo otkriti dodatne informacije o kraljičinom životu, kao i o ovom periodu istorije. Nalazi bi nas takođe mogli naučiti o ranoj proizvodnji vina.
"Otkriće zapečaćenih, netaknutih posuda za vino u Abidosu, zajedno sa dobro očuvanim semenkama grožđa, ima potencijal da značajno izgradi naše razumevanje nekih od najranijih proizvodnje, upotrebe i trgovine vinom u drevnom Mediteranu i severnoj Africi", rekla je za Newsweek Emlin Dod, predavač na Institutu za klasične studije, koja nije bila uključena u rad.
 
Ona je dodala da "analiza ostataka ostavljenih u teglama, na primer, mogla bi da rasvetli hemijski sastav vina koje je nekada bilo unutra, otkrivajući njegov profil ukusa i sve dodatke koji su korišćeni".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.