Rabljaonica, utjecajnik, ljetogrozan: Ovo su nove reči u hrvatskom jeziku

Hrvatski jezik dobio je osam novih reči kojima će biti zamenjene strane koje su često u upotrebi.
Rabljaonica, utjecajnik, ljetogrozan: Ovo su nove reči u hrvatskom jeziku
Foto: Pixabay
Fondacija "Dr Ivan Šreter" i časopis "Jezik" objavili su osam reči koje su ušle u uži krug za najbolju novu hrvatsku reč, a ove godine niko nije nagrađen.
 
Časopis "Jezik" prikupljao je reči od 1. januara do 22. decembra 2023. godine, a na konkurs se javilo 113 osoba, predložene su 303 reči. Nijedna reč nije dobila toliko glasova da bi bila nagrađena pa je ovo 18. takmičarsko kolo ostalo bez pobednika.
Bez obzira na to što nagrada izostaje, treba istaći nekoliko reči koje je žiri ocenio dobrim. Nekoliko reči ponavlja se godinama, a predlagači su različiti što dovodi do zaključka da su reči potrebne.
 
U konkurenciji za nagradu bilo je čak 303 predloženih reči, a u uži krug je ušlo sledećih osam:
- utjecajnik - influenser
 
- trogodak - het trik
 
- rabljaonica - prodavnica polovne odeće
 
- promopisac - reklamopisac ili copywriter
 
- ljetogrozan - osetljiv na toplotu
 
- ubrusnik - držač za ubruse
 
- vodomet - vaterpolo
 
- vodometaš - vaterpolista
Izbor nove reči je godišnja tradicija i deo obeležavanja Dana hrvatskog jezika, Spomen-nedelje na istorijske dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika.
  • Kuzman

    11.03.2024 20:42
    Dokon pop i jariće krsti tako i ovi croati nemaju pametnija posla
  • PITANJE

    11.03.2024 12:58
    Jezik
    Zašto da u Srbiji dozvole SPC i četnici čišćenje srpskog jezika od toliko turcizama i zaštitu od novih tuđica jer oni žele da ostanu svi ti turcizmi i da se usvaje sve nove tuđice, tako da se šta više udalje od svog hrvatskog identiteta, i sa varom i pismom i jezikom?
  • Jezik

    11.03.2024 12:56
    Jezik
    Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Socio/Biologija-društvo/prirodoslovlje, Vaspitanje-odgoj, Penzija-mirovina, Pasoš-putovnica, Trotoar-nogostup, Ležeći policajac-uspornik, Talas-val, Džin-div, Apoteka-ljekarna, Biro/ofis-zavod/ured, Direktor-ravnatelj, Štampa-tisak, Gas-plin, Sos-umak, Šporet-štednjak, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šargarepa-mrkva, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Tabla-ploča, Amanet-zavjet, Veresija-pozajmica, Oluk-žljeb, Kajiš/remen-opasač, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pendžer-prozor, Pazar/pijaca-tržnica, Barjak-stijeg, Testera-pila, Burgija-svrdlo, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Berićetno-plodonosno, Baksuz-nedaća, Pasulj-grah, Tacna-pladanj, Šerpa-teća, Činija-zdjela, Supa-juha, Kajmak-vrhnje, Ćebe/deka-pokrivač, Čaršav-plahta, Ekser-čavao, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Vašar-sajam, Fabrika-tvornica, Kurir-teklić, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanaesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.