Magareći sir iz Srbije najskuplji na svetu

Prirodni rezervat Zasavica čuven je po mnogo čemu, ali po jednom gastronomskom ekskluzivitetu ponajviše.
Prirodni rezervat Zasavica čuven je po mnogo čemu, ali po jednom gastronomskom ekskluzivitetu ponajviše.

Kreativac iza ideje koja Srbiju upisuje na gastronomsku kartu sveta je Slobodan Simić, direktor rezervata, koji proizvodi sir od magarećeg mleka čiji kilogram košta 1.000 evra.

Nemojte da vas cena iznenađuje, jer ona odgovara ceni 25 litara magarećeg mleka koliko je potrebno za jedan kilogram sira.

Magareće mleko je izuzetno cenjeno jer ga magarice proizvode samo dok doje svoje mlade, a to je jednom godišnje. Interesantno je da magarice mladunce nose čak godinu i 15 dana, kada nema laktacije, a samim tim ni mogućnosti za proizvodnju sira. Ovaj ekskluzivni sir je u čast magarećih mladunaca i nazvan pule.

U Zasavici je do sada proizvedeno svega šest kilograma sira, ali se proizvođači nadaju da će u svetu prepoznati njihov kvalitet i da će ovaj sir postati hit među gastronomima dubljeg džepa.

  • 12.11.2012 02:15
    Da li je ta cena zasnovana na ponudi i potražnji ili je produkt mašte proizvođača?
  • Mite

    11.11.2012 19:08
    magareće mleko
    da ti bude onaj atribut magareći, mora od malena da piješ magareće mleko, posle slaba vajda..
    šalu na stranu, pre 4-5 godina smo radili kod kasapina kobasice za svoju dušu, po receptu se tražilo 10% mesa od prleta (mladog magarca)... nikako nismo uspeli da nađemo, pa smo zamenili medveđim mesom !!
  • 11.11.2012 13:06
    A šta onda sisaju mala pulad ako se magarice muzu zarad sira od 1.000 evra?
    Čovek je najproždrljivija životinja; jede sve , jede i kada je sit, jede i ono što ne bi trebao, a to ne radi ni jedna životinja, koju vodi prirodna inteligencija.
    Lepo je rečeno-ono si što jedeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.