Koje profesije su najstresnije?

Profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose sa javnošću, piloti i novinari, imaju najstresniji posao, pokazuje istraživanje američkih naučnika.
Profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose sa javnošću, piloti i novinari, imaju najstresniji posao, pokazuje istraživanje američkih naučnika.

Najmanje stresa, s druge strane, trpe univerzitetski profesori, krojači, bibliotekari i frizeri.

Kako piše "Dejli mejl", stručnjaci sa univerziteta u Viskonsinu napravili su listu od 200 zanimanja i količinu stresa merili na osnovu fizičke zahtevnosti posla, rizika, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Ispostavilo se da profesionalni vojnici i generali imaju najstresniji posao, jer osim što je fizički i psihički naporan, odgovorni su i za vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji se svakodnevno izlažu opasnostima i mnogo njih pogine ili biva povređeno.

Među najstresnijim zanimanjima je i direktor kompanije za odnose sa javnošću, pilot, izvršni direktor, fotoreporter, novinar, vozač, policajac.

"Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobijaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno srećniji. Tako je univerzitetski profesor kralj svog kraljevstva sa najviše ovlašćenja u učionici i pravom da studentima naređuje šta sve treba da urade", objašnjava stručnjak Toni Li.

U najmanje stresna zanimanja ubrajaju se i poslovi zlatara, službenika, laboratorijskog tehničara i nutricioniste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti