Kod Vranja pronađeni fosili sisara stari 36 miliona godina

Stručnjaci Geološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu pronašli su u selu Buštranju, u okolini Vranja, ostatke najstarijih sisara na Balkanu.
Stručnjaci Geološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu pronašli su u selu Buštranju, u okolini Vranja, ostatke najstarijih sisara na Balkanu.

Istraživač tog odeljenja Miloš Milivojević kaže da su na lokalitet naišli slučajno, uzeli takozvane probe i ustanovili da postoje ostaci životinja starosti više od 35 miliona godina.

"Nakon konsultacija sa jednim od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Hansom de Brujinom iz Holandije, sa kojim sarađujemo već deset godina na lokalitetima celog Balkana, ustanovili smo da je reč o najstarijim životinjama u jugoistočnoj Evropi" navodi on.

Njegov kolega Zoran Marković dodaje da je pronađena izuzetno značajna fauna sitnih sisara, koji će privuću veliku pažnju arheologa iz celog sveta.

"Pronađeni ostaci predstavljaju prelazne forme iz najstarijih delova tercijera, koji je na prelazu između mezozoika i kenozoika, a ovo su najstariji sisari koji su nađeni na Balkanu" kaže on.

Navodeći da je najbliža fauna slična ovoj pronađena su Pakistanu, Marković se nada da će biti urađena detaljnija ispitivanja kako bi se dobila kompletna slika o pronađenim fosilima.

Ostaci su pronađeni na privatnom posedu Boška Stoiljkovića, koji je stručnjacima iz muzeja dozvolio da tu izvode iskopavanja.

  • Ash

    12.03.2013 08:38
    Krkobabicev deda garant... u 100 dinara!
  • Mlađa

    10.03.2013 19:01
    Drago mi je zbog Vranja, ali i zbog ostatka južne i istočne Srbije, takođe i Peštera (jugozapad), kad god se nešto perspektivno tamo desi. Svugde se ljudi žale i zaista je gotovo svima teško, ali malo ko zna kako je zaista u navedenim oblastima.

    APSOLUTNO stoji ona stara ''što južnije - to tužnije''.

    Ovo nije zlurad komentar, komentarišem vest i molim vas da izbegnemo prepucavanje.

    P.S. Samo da ne bude kao s lokalitetom Kale-Krševica (vrlo blizu pomenutog Buštranja), koji je bio odlično otkriće, a već odavno je napušten zbog nedostatka sredstava, pa i osnovnih uslova za rad. A sve mi se čini da će biti tako, iako je, čini se, taj region bogat nalazištima. :(
  • Mister X

    10.03.2013 18:36
    Koje su nacionalnosti bili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.