Okrivena dvoglava ajkula

Naučnici na Univerzitetu Mičigen, u SAD, potvrdili su da je otkrivena prva dvoglava zambezi (bik) ajkula i da nije reč o sijamskim blizancima.
Naučnici na Univerzitetu Mičigen, u SAD, potvrdili su da je otkrivena prva dvoglava zambezi (bik) ajkula i da nije reč o sijamskim blizancima.

Naučnik Majkl Vagner kaže da ovaj primerak, oktriven u Meksičkom zalivu 2011, predstavlja prvi zabeleženi slučaj dicefalije kod bik ajkule. "Ovo je jedan od retkih i zanimljivih fenomena. Lepo je što imamo ovaj primerak za istoriju, ali moramo da pronađemo još mnogo sličnih pre nego što zaključimo šta su uzroci", kaže Vagner.

Razlog za otežano nabavljanje dokaza je to što primerci sa anomalijama preminu ubrzo nakon rođenja. U ovom slučaju ribar je pronašao ajkulu kada je otvorio matericu odrasle ajkule. "Videćete mnogo više slušajeva dvoglavih guštera i zmija, zato što se više njih gaji u zatočeništvu i njihovi čuvari će pre primetiti nenormalnosti", kaže Vagner.

Magnetnim skenerom otkriveno je da je ajkula imala dve odvojene glave, srca i stomake, a ostatak tela je bio spojen kičmom. Neki ovaj deformitet pripisuju zagađenju. "S obzirom na vreme otkivanja ajkule, kada je došlo do izlivanja nafte, jasno mi je zašto su neki ishitreni sa zaključcima, ali nemamo nikakvih dokaza za to", smatra Majkl Vagner.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.