Vodič kroz novosadske izbore (2. deo): Borba za parče kolača

Birači na predstojećim izborima u Novom Sadu moći će da biraju neku od 14 izbornih lista koje će se naći na glasačkom listiću.
Vodič kroz novosadske izbore (2. deo): Borba za parče kolača
Foto: 021.rs
U prvom tekstu vodiča kroz novosadske izbore doneli smo vam pregled prvih šest izbornih lista. U ovom tekstu biće predstavljeno preostalih osam lista koje se nude novosadskim biračima.
 
7. Istina - Adaviera - Ivana Vujasin
 
Istina je još jedna nova opcija za Novosađane na predstojećim izborima 21. juna. Manjinsku listu sa 26 kandidata za odbornike predvodi Ivana Vujasin, koja je najveći deo svog prethodnog četvorogodišnjeg odborničkog mandata provela kao odbornica Zelene stranke, iz koje je istupila prošle godine.
 
Istinu predstavljaju ljudi uglavnom nepoznati novosadskoj javnosti. Ova manjinska lista ima najmlađe kandidate za odbornike u gradskom parlamentu. Gotovo polovina kandidata je mlađa od 35 godina, dok je njih 10 rođeno u poslednjoj deceniji 20. veka.
 
 
Međutim, Istina je imala prilično aktivnu kampanju u prethodnom periodu, ciljajući probleme koje ostale stranke nisu imale kao deo svojih kampanja. Tako se Istina zalaže za legalizaciju kanabisa i prostitucije, izmeštanje kladionica van gradskog centra, ali i za očuvanje životne sredine. 
 
8. Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka
 
Zelena i Nova stranka formirale su koaliciju i svojoj listi dale naziv koji se u doba korone može tumačiti na nekoliko načina - "Nek maske padnu". 
 
Prvi na listi je predsednik Zelene stranke Goran Čabradi, koji je poslednje četiri godine bio samostalni poslanik u Skupštini Srbije. On je i jedan od osnivača Zelene stranke, i smatra da zelene politike imaju svoje mesto i u Srbiji. 
 
Naravno, u svojoj kampanji fokusiraju se i na ekološke probleme Novog Sada. Jedan od zanimljivijih predloga Zelene stranke je taj da svaka novosadska ulica dobije drvored, ali i da se konačno reši problem regionalne deponije.
 
Visoko pozicionirana na ovoj listi je dvadesetšestogodišnja studentkinja Jelena Petrović. Na listi koja ima 26 kandidata, tek troje njih je iz Nove stranke. 
 
9. Metla 2020
 
Kandidate za odbornike koalicije koja je formirala listu "Metla 2020" čine isključivo članovi Demokratske stranke Srbije. U poslednje četiri godine ova stranka je prošla kroz svojevrsne unutrašnje reforme, ali i spoljašni redizajn. Sada, naravno, želi da se ponovo vrati u gradsku skupštinu i aktivnije učestvuje u političkom životu Novog Sada.
 
Listu predvodi magistar Bojan Radojević, koji je predsednik Gradskog odbora DSS-a. On je, kako se može videti i na njegovom profilu na LinkedIn-u, zaposlen u "Parking servisu".
 
  
 
Iako nisu učestvovali u radu gradskog parlamenta u prethodnom sazivu, članovi stranke su bili aktivni, pa su se fokusirali na rešavanje pitanja radioaktivnih gromobrana, predlažu uvođenje funkcije glavnog gradskog inspektora, protestovali su protiv smrada, a i ukazivali na to da bi otkup ambrozije bio rešenje koje bi smanjilo uticaj ovog korova na ljude.
 
10. Ruska stranka
 
Prema prezimenima koja se pojavljuju na listi Ruske stranke, teško je zaključiti ko je tu tačno Rus. Ukoliko se koristi ovaj "kriterijum", to bi možda bila mlada Teodora Rusov
 
Ruska stranka na izbore izlazi kao stranka nacionalne manjine, a gradski odbor je osnovan ove godine. Po svemu sudeći, uporište se nalazi u Veterniku, a računaće na glasače i iz Futoga, Begeča, kao i iz Novog Sada.
 
Na čelu liste je Verica Rakić, dvadesetdevetogodišnja tehničarka za biotehnologiju, dok je ostalih 25 kandidata za odbornike uglavnom nepoznato javnosti.
 
11. Ratni veterani za Srbiju
 
Listu ratnih veterana predvodi Samuel Čeman, po zanimanju stolar. Na listi 26 kandidata nema široj javnosti poznatih imena, ali najmlađa stranka u Srbiji će nastojati da kroz učešće u parlamentu poboljša položaj ratnih veterana i slovačke nacionalne manjine. Ipak, iako je partija registrovana kao stranka slovačke nacionalne manjine, Gradska izborna komisija nije usvojio listu ove stranke kao manjinsku.
 
Ratni veterani računaju na glasove Saveza ratnih veterana Srbije, odakle im je stigla i otvorena podrška. Kako su ranije rekli za 021.rs, u Novom Sadu će se boriti da bolji položaj ratnih veterana.
 
12. Aleksandar Šapić - Pobeda za Novi Sad
 
Prvi na listi "Aleksandar Šapić - Pobeda za Novi Sad" je Zoran Subotić, magistar ekonomskih nauka. Međutim, Subotić je ujedno i član poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u pokrajinskom parlamentu.
 
Visoko pozicionirana na listi je i studentkinja Kristina Karaić. Na internetu se može pronaći i saopštenje Omladine novosadskog odbora Dveri, koje potpisuje upravo Kristina Karaić.
 
Svoje mesto kod Aleksandra Šapića pronašao je i Simo Čabarkapa, donedavni član Partije ujedinjenih penzionera Srbije. 
 
13. Suverenisti
 
Iza izborne liste Suverenisti stoji Dosta je bilo, čiji predstavnici su učestvovali u radu gradske skupštine u poslednje četiri godine i bili prilično aktivni. 
 
Kao i druge stranke, Dosta je bilo je najpre bojkotovao izbore. Kada je već bilo izvesno da će dobar deo onih koji su najavili bojkot zapravo izaći na izbore, DJB je odlučio da prikupi potpise za učešće, ali je ostavio rok strankama da se vrate na kampanju bojkota. Kako to stranke nisu učinile, DJB je među poslednjima predao liste.
 
Iako su vodili kampanju bojkota, a njihov predsednik Saša Radulović poručio da je onaj ko izlazi na izbore ili satelit ili parazit, novosadski odbor je i tokom tog perioda ukazivao na gradske probleme, pa su se bavili vodom u gradu, nedostatkom parking prostora, bezbednošću, ali i "čuvarima kontejnera".
 
  
 
Prvi na listi Suverenista, odnosno Dosta je bilo u Novom Sadu, jeste potpredsednik DJB Aleksandar Bujić, koji je javnosti poznat i kao dugogodišnji novinar i voditelj na pokrajinskom javnom servisu. 
 
Među prvima na listi su i Dragoslava Lukić i Relja Aleksić, koji je, prema istraživanju 021.rs, bio jedan od najaktivnijih odbornika u prethodnoj godini. Peti na listi je Igor Jezdimirović, član DJB, predsednik Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.
 
Zanimljivo je da se DJB i pre četiri godine, kada su u trci za lokalni parlament ostvarili drugi najbolji rezultat u gradu, odmah posle SNS-a, našao pod rednim brojem 13, što je i ovog puta slučaj.
 
NAPOMENA: Upravni sud je oborio listu Suverenisti za predstojeće izbore u Novom Sadu, a razlog tome možete da vidite OVDE.
 
14. Zdrava strana grada
 
Zdrava strana grada je lista koalicije Zdrave Srbije i Narodnog slobodarskog pokreta. Listu predvodi novinar Slobodan Jovanović. 
 
Na listi 26 kandidata za odbornike nalaze se mahom osobe nepoznate novosadskoj javnosti. Zanimljivost je i da se na ovoj listi nalazi Milan Bandić, ne aktuelni gradonačelnik Zagreba, već građevinski tehničar iz Veternika.
 
Ova koalicija je potpuno ravnopravno podelila kandidate za odbornike, pa ih je po 13 iz ZS i NPS.
  • Ns

    12.06.2020 17:00
    Djb, tj. Bujić ima glas od mene.
  • Ns boy

    12.06.2020 16:40
    Samo Dosta je bilo,valjda će ih pustiti da se kandiduju.Te igre sa njima jasno pokazuju da se sns njih najviše boji i ko je jedina prava opozicija.
    Sa sns je gotovo.
  • Moreeee!

    12.06.2020 15:48
    Sta reci, osim da je jedino stvarno vredno paznje u ovoj vesti, vasa odlicna ilustracija, ukratko, u ovoj "agenciji za rude i gubljenje vremena" od drzave, svi likovi Alan Forda dobijaju svoje mesto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.