Zamaridirani KUPEK

Iznedrila je Rijeka brojne bendove, izgradila je čak i identitet na njima pa je dobila epitet rokerskog grada.
Iznedrila je Rijeka brojne bendove, izgradila je čak i identitet na njima pa je dobila epitet rokerskog grada.

Čvrst zvuk. To je zvuk Rijeke, barem u onom stereotipnom gledanju na scenu. Ne bi KUPEK bio KUPEK da nismo odlučili da vas malo dublje odvedemo u grad gde egzistira bend koji se zove Marinada i koji je u nešto više od 10 godina postojanja snimio čak 19 albuma. Četvorka iz benda, osim što je pričala u KUPEK-u, čak je i zasvirala na kraju emisije.  

Postava Marinade je krajnje neobična za ustaljene rok standarde. Bend čine Marin Alvir, nosilac imena benda, vokal i gitarist, Robert Merlak i Marko Čavrak na sintisajzerima i Saša Matić na električnom bubnju. Na prvi pogled možda bi više pasali nekim ranim osamdesetim godinama, u vreme proboja sintisajzera i elektronskih instrumenata, ali recimo samo da je Marinada svevremenska, baš kao i njihov izdavač - Zdenko Franjić. Uostalom, postoje već više od 10 godina tokom kojih su objavili čak 19 albuma. Skoro po dva godišnje. Svaki album je priča za sebe, a kako to uspevaju pored svih obaveza, uključujući i one najslađe - roditeljske otkrili su nam u ovom KUPEK-u.

Dotakli smo se malo i Marinove saradnje sa Francijem Blaškovićem, pričali i o tome kakva je to Rijeka, koliko to rokersko nasleđe opterećuje, kao i otkud tako zanimljiva postava benda. A na kraju je usledio šlag - momci iz Marinade su ponešto i odsvirali za cenjeno KUPEK slušateljstvo. Nije savršeno zvučalo, jer ipak je razgovor vođen putem skypeta, ali koji je to KUPEK još savršen bio?

Želite čuti kako je sve zvučalo? Samo izvolite, poslušajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

In Vinjak veritas

Elektronski fanzin "Get on strage", odnosno čitaoci fanzina su u prošlogodišnjem glasanju izabrali bend Replicunts za najbolji bend 2014. godine.

Zombijana crta KUPEK

U svom višegodišnjem postojanju KUPEK se retko kad bavio vizuelnom umetnošću.

Četvrti rođendan KUPEK-a

U nedelju 1. februara KUPEK - Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera proslavio je svoj četvrti rođendan.

Women power

Pre nešto više od godinu dana KUPEK je razgovarao sa kustoskinjama izložbe Ženska strana, a pitanje o ženama u muzici se samo po sebi nametnulo.

Kraljevstvo teksta i muzike

U Novu godinu KUPEK je ušao koristeći novi prostor koji će, nadamo se, ubuduće postati dom KUPEK-a, svih njegovih gostiju i gošća, ali i svih ljubitelja.

Smeh slobode

Konstantna težnja ka većim slobodama i to putem beskomropmisnih tekstova o ratnim zločinima, kriminalu, što je često predstavljalo posledicu i uzrok, ali i kroz sjajnu satiru, jer smeh leči, baš kao i sloboda.

Romi i Holokaust

Poslednjih dana novembra i prvih dana decembra leta gospodnjeg 2014. gradom Beogradom su deljeni leci koji pozivaju na progon "cigana" i "divljih ciganskih naselja" koji donose "nehigijenu, fekalne vode, nesnosan smrad...".

Toma Marković, pesnički tajkun

Tomu Markovića smo već jednom imali prilike ugostiti u KUPEK-u kad je gostovao sa Đorđem Brankovićem (Ah ahilej) koji je njegove tekstove iz knjige "Vreme smrti i razonode" uglazbio.

Gde bi danas bio Ivo Lola Ribar?

Imao je svega 27 godina kad je poginuo u avionu iznad Glamoča te, za Drugi svetski rat, presudne 1943. godine, ali niko ga nikad nije svrstao u onaj famozni klub "27".

Dvojezična ploča

KUPEK ekipa još malo pa privodi ovosezonsku agoniju kraju. Bez kuće, bez krova nad glavom dogurali smo do 98. epizode, a u najnovijoj epizodi približili smo vam dva jezika.