Doček i umetnost povezuje novosadske znamenitosti

Doček će po šesti put biti organizovan u Novom Sadu. Ovog puta će podgrađe Petrovaradinske tvrđave biti mesto na kom će se 31. decembra spojiti različite umetnosti.
Doček i umetnost povezuje novosadske znamenitosti
Foto: V. Veličković
Novi Sad dom je mnogobrojnim građevinskim simbolima kao što su Novosadska Sinagoga, istorijski i arhitektonski znamenita građevina, Srpsko narodno pozorište, najstariji profesionalni teatar srpskog naroda, kao i Novosadsko pozorište, ali i Pozorište mladih, osnovano još davnih tridesetih godina prošlog veka. 

U samom centru grada nalazi se Reformatorska crkva kao još jedan simbol Novog Sada, dok se kraj reke Dunav nalazi novosadski Radnički dom. Novoobnovljena mesta u Novom Sadu, kulturne stanice koje su zahvaljujuću projektu Evropska prestonica kulture dobili novu energiju, takođe su lokacije koje Novosađani rado posećuju. 

Uz sva ova mesta, lokacije vredne pomena su svakako i Kulturni centar Novog Sada, gimnazija Laza Kostić, Studentski kulturni centar Novog Sada Fabrika, Gradska koncertna dvorana, ali i svima dobro poznata zgrada NIS-a.
 
Za Doček 31. decembra sijaće Podgrađe više nego ikada jer će tamo nastupiti čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom. 
 
Specifičnost Dočeka u Novom Sadu biće i tri spektakularne izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom i to na tri lokacije – Muzej Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, Studio M i Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Dok na izložbama o Milevi i Milutinu radi umetnik dr Dušan Jovović, na Teslinoj svetlosnoj galeriji radiće umetnici Dejan Stojkov, Chida Yasuhiro, Pavla Beranova i Dorijan Kolundžija.
Proslavu 13. januara obeležiće i jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja dobitnica Elle Style Awards priznanja Konstrakta i Zemlja Gruva, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alternativne scene Sana Garić i drugi. 13. januara, na koncertima će raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, dve profesorke sa fakulteta Tehničkih nauka Mia David i Tanja Milovanović ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.
 
Ulaznice za programe 13. januara dostupne su na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i na sajtu gigstix.com, dok je ulaz na programe 31. decembra slobodan. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021