Goran Davidović oslobođen odlukom novosadskog Apelacionog suda

Goran Davidović, vođa zabranjenog Nacionalnog stroja, pravosnažno je oslobođen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.
Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka. 
 
Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. oktobra 2018. godine. U istom predmetu je drugi optuženi, Nedeljko Pešić, dobiogodinu dana i dva meseca zatvora, a njemu je takođe ukinuta izrečena kazna. 
 
Veće sudija koje je oslobodilo Davidovića činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno. Davidović je presudu objavio na svom sajtu
 
Kako se navodi u drugostepenoj presudi, prvostepena presuda Višeg suda pobijena je zbog "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka" jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića, te da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu. 
 
Prema važećem zakonu i Ustavu, osoba ne može dva puta biti gonjena za krivično delo za koje je prethodno oslobođena ili osuđena.
 
Inače, protiv prvostepene presude Višeg suda u Novom Sadu žalbu je, osim odbrane Davidovića i Pešića, izjavio i viši javni tužilac u Novom Sadu, tražeći više kazne od samo godinu dana, a kako bi se "ostvarila svrha kažnjavanja i ciljevi specijalne i generalne prevencije".
 
Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.
 
Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.
 
Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina koliko je trajao postupak nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima, on se nalazi u Italiji.
  • Ff

    13.04.2019 14:47
    :(
    Da li to Srbija veliča i opravdava fašizam?
    Ne čudi me. Firer nam na čelu države.
    Sramota me je što pripadam ovoj naciji i zemlji. Nekada sam bio ponosan. Hvala precedniku Vučiću na tome što me je opet sramota da pokažem pasoš. Hvala.
  • Марина

    11.04.2019 14:07
    Какав црни фашиста, надимак му је измислила нато штампа, да их не наводим... Дечку је суђено само и једино зато што не крије да је Србин. Та времена када су у Србском Војводству Срби прогањани само због националне припадности су коначно најружнија прошлост.
  • SatelitBoy

    11.04.2019 11:33
    Osoba ...
    ... kojoj je nadimak "Firer", koja uzdiže desnu ruku isto kao jasni deklarisani fašistički pozdrav, koja pripada organizaciji koja se naziva "Nacionalni stroj" jasno je i nedvosmisleno fašista. Civilizacija savremena je osudila nemački fašizam ispoljen za vreme drugog svetskog rata kao najveće zlo koje se dogodilo u skorijoj istoriji. SUD koji oslobođa takvog čoveka odgovornosti za mene je poražavajuća bol, sramota me je od takvog suda, zbog svih nepravednih žrtava stradalih po koncentracionim logorima, zbog sve one nedužno pobijene dece, žena i staraca, ljudi ... Neće mi nikad biti jasno u kojem pravu, zakonu su našli moralno opravdanje za oslobađanje od odgovornosti jasno deklarisanog fašiste. Ne mogu da verujem da se ovo dogodilo. Nadam se, da postoje ljudi, koji ovakva dela ne zaboravljaju i ne opraštaju. Iz samo jednog razloga: da se nikad ne ponovi ono što se dogodilo dok su nemački fašisti vladali. Fuj !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika