Posebno odeljenje novosadskog tužilaštva podnelo prijave protiv 139 policajaca zbog korupcije

Po statistici Posebnog odeljenja tužilaštva za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, ove godine i lane podneto je 139 krivičnih prijava protiv osumnjičenih policajaca na području Južnobačkog okruga, Šapca, Loznice i Malog Zvornika.
Posebno odeljenje novosadskog tužilaštva podnelo prijave protiv 139 policajaca zbog korupcije
Foto: 021.rs
Najčešće se radi o delima zloupotrebe službenog položaja, kojih je bilo 79, a koja se odnose na iskorišćavanje ovlašćenja ili nevršenje službene dužnosti uz pribavljanje bilo kakve koristi, piše Dnevnik.
 
Retko kad je reč o imovinskoj koristi, uglavnom se radi o situacijama da se protiv nekoga ne podnese krivična prijava ili da se ne izvrši neka službena radnja, koja bi se morala da se izvrši.
 
Sledeća krivična dela po brojnosti u toj oblasti su primanje mita, za koja je okrivljen 41 službenik, dok je za davanje mita osumnjičen jedan. Nesavestan rad u službi pripisan je u 12 navrata, a prevara tri puta, trgovina uticajem jednom prilikom, koliko i prevara u osiguranju, kao i ometanja pravde. 
 
"Kod ometanja pravde je zanimljivo da se osumnjičenim policijskim službenicima stavlja na teret da su uklonili kamere iz službenog vozila, koje su bile postavljene po osnovu naredbi posebnih dokaznih radnji od suda, odnosno da su uklonili dokazno sredstvo ne bi li sprečili dokazivanje nekog krivičnog dela", kaže za Dnevnik zamenica javnog tužioca Mirjana Peković.
 
Najviše slučajeva za primanje mita zabeleženo je u krivičnim prijava kod pripadnika Saobraćajne i Granične policije. 
 
Zanimljiv slučaj se dogodio kod Kaćke petlje, gde su saobraćajni policajci zaustavili vozača zbog ćelavih guma. Tražili su mu 10.000 dinara, ali im je on rekao da nema toliko, da je krenuo da proda neko gvožđe, na šta su mu oni rekli da obavi to i da im potom donese novac.
 
Vozač je događaj odmah prijavio policiji i date su mu obeležene novčanice, a obavešten je i tužilac. Kada je krenuo kući, policajaca nije bilo, ali su ga oni ugledali na putu, dok su patrolirali. Napravili su polukružno skretanje i potom sustigli vozača. Kada su ga zaustavili, pitali su ga da li im je doneo novac, nakon čega je vozač predao pare. Korumpirani policajci su odmah uhapšeni.
 
Za primanje mita zaprećeno je kaznom zatvora od dve do 12 godina. Svaka zatvorska kazna duža od šest meseci je zakonski razlog za prestanak radnog odnosa svakom, pa i policijskom službeniku.
  • Kako

    24.10.2020 08:24
    Da
    Hapse i ociste Srbiju od korupcije.....kada je "Tetka"glavni investitor od Vrha do Dna.......A Tetku ovaj narod na zalost moze uhvatiti samo za "tetka"
  • Nebojša

    22.10.2020 00:15
    Imperija uzvraca udarac
    Slucaj Kontic gde je ocigledno i nesporno tuzilastvo stalo na stranu Kontica i stitilo ga a nagrabusila policija, dovodi do toga da sada tuzilastvo uzvraca udarac policiji vadjenjem iz fioka slucajeve protiv policajaca i inspektora.
    A mogli bi da krenu od sebe kada je vec BIA dopustila da takvi sede tamo, prvo da proveri one koji rade za amerikance, cija imovina je visestruko veca od njihovih primanja i koliko slucajeca su razni tuzioci zloupotrebili institut nagodbe iako su imali cist slucaj i nagodbe nije smelo biti pogotovo ne samo novcane kazne..
    Najveca rak rana Srbije su tuzioci i vestaci koje angazuju jer je to udruzeni zlocinacki poduhvat i organizacija bandita i kriminalaca koji nakaradno i na stetu ostecenih zumace zakon mimo svake logike i pravde i prava.
    E zato smo tu gde jesno a kako rade u posebnom odeljenju sudije imaju po 5 predmeta. Pametnome dosta.
  • Aleksandar

    21.10.2020 13:51
    Vrbas i okolina
    Postovani organi reda i mira, kada bi ste malo pipke pustili i na Vrbas i okolinu, imali bi ste sta i da vidite ovde... Sve m*donje od policajaca, zaustavljaju i prete... Jos samo da krenu da tuku napacen narod... A o korupciji i ostalim stvarima, da se ne prica... Tako da, saljite nekoga ako boga znate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika