Tužilaštvo detaljno o Malešiću: Splav, opremanje stanova i novac

Povodom hapšenja načelnika novosadske policije Slobodana Malešića zbog sumnje na trgovinu uticajem oglasilo se Tužilaštvo za organizovani kriminal.
Tužilaštvo detaljno o Malešiću: Splav, opremanje stanova i novac
Foto: 021.rs
Malešić je priveden sinoć sa još tri osobe.
"Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Sektor unutrašnje kontrole uhapsili su četiri lica i to: Slobodana Malešića, generala policije na radnom mestu načelnika PU u Novom Sadu, Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju.
 
Kako navodi Tužilaštvo - ova organizovana kriminalna grupa se u periodu od sredine 2018. do danas udružila u vršenju više krivičnih dela sa koruptivnim elementom.
Osumnjičeni Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao "da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti".
 
"Osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića, primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenima policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe", dodaje Tužilaštvo.
 
Kako pojašnjava Tužilaštvo, pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama. Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, kako navodi Tužilaštvo, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila. 
 
Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana.
 
Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje i u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega će biti doneta odluka o pritvoru, zaključuje se u saopštenju tužilaštva.
U ovom postupku, Malešića brani advokat Veljko Delibašić koji za Insajder kaže da je Malešić na saslušanju negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.
 
Više o Slobodanu Malešiću možete čitati u posebnom tekstu OVDE, dok o tome kako Novi Sad nema sreće sa načelnicima policije možete čitati u posebnom tekstu OVDE.
  • 1

    06.04.2022 10:38
    2
    Obračun kod OK korala
  • NV

    06.04.2022 07:54
    Jel nacelnici policija I slican rukovofeci Kadar mora da bude iz Prijepolja?Zar nema nekog iz Vojvodini Ili nekog iz Novog Sada?!?!
  • R

    06.04.2022 06:06
    R
    Sta ste glasali to ste i dobili a bice jos gore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika