Meštanka Kovilja koja je izbola poslodavca osuđena na 18 meseci zatvora, sud rekao - samoodbrana

R. V. (45) iz Kovilja osuđena je na godinu i po dana zatvora za teške telesne povrede nanete prekoračenjem nužne samoodbrane.
Meštanka Kovilja koja je izbola poslodavca osuđena na 18 meseci zatvora, sud rekao - samoodbrana
Foto: 021.rs

Ona je prvobitno bila okrivljena za pokušaj ubistva poslodavca nožem, ali je delo kasnije prekvalifikovano, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Budući da je bila u pritvoru od hapšenja i da joj je ostalo samo mesec dana izdržavanja kazne, juče je puštena na slobodu. 
Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu stavljeno joj je na teret da je dana 24. aprila prošle godine u Kovilju pod dejstvom alkohola i nakon kraće verbalne prepirke pokušala da ubije oštećenog Z. M. 
 
Tokom dokaznog postupka, sud je utvrdio da je okrivljena zadala oštećenom dve ubodne rane nožem u predelu vitalnih organa, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život. 
 
Sudsko veće je cenilo odbranu okrivljene, iskaz oštećenog o kritičnom događaju, nalaze sudskih veštaka i ocenilo da nije dokazano da je okrivljena imala nameru da ubije oštećenog. Okrivljena jeste bila svesna da može teško da povredi oštećenog, ali veće je utvrdilo da je to učinjeno u prekoračenju odbrane neophodno potrebne da se od svog dobra odbije istovremen protivpravan napad. 
 
"Imajući u vidu da okrivljena nije ranije osuđivana, sud joj je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 18 meseci, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Okrivljenoj je ukinut pritvor, jer više ne postoje razlozi za ovu meru", navodi se u saopštenju suda.

Budući da je reč o prvostepenom rešenju, protiv ove presude stranke i branilac mogu da se žale Apelacionom sudu u Novom Sadu.

  • Dusan

    28.09.2022 12:36
    Jel Mitrovicev sin bio u zatvoru za ubistvo?
  • Rampelstiltskin

    28.09.2022 11:41
    Svako bi da bude sudija
    @G

    Veštak je utvrdio da je u pitanju bila samoodbrana, tako da Vaša paušalna ocena ko je kriv i koliku kaznu osuđena treba da dobije nema nikakvog smisla.
    I da, pravno gledano to što nije osuđivana utiče, i treba da utiče na presudu.
    Takođe, odakle Vam pravo da dajete pretpostavku da je bila i pod nekim sedativima? Jeste li bili na licu mesta, ili veštačili, pa znate?

    Hajde lepo, umesto da imamo pravni sistem, da uvedemo linč, pa neka rulja određuje krivicu i visinu kazne. Očigledno bi pojedinima, sudeći po komentarima to sasvim odgovaralo. Taman bi imali ventil kako da izduvaju svoje lične frustracije.
  • Mile

    28.09.2022 10:22
    Samodbrana???
    Rekao bi narod:"kriva je ali malko"! Ponekad covek pomisli, da su nam pravnici ucili automehanicarski zanat a ne prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika