Suđenje Šušnjiću za prikrivanje tuče navijača: Glavna svedokinja se nije pojavila

Na suđenju bivšem načelniku novosadske Policijske uprave Miloradu Šušnjiću (44) okrivljenom za produženu zloupotrebu položaja, juče je iskaze dalo nekoliko svedoka.
Suđenje Šušnjiću za prikrivanje tuče navijača: Glavna svedokinja se nije pojavila
Foto: 021.rs
Šušnjić se tereti za prikrivanje tuče navijača u Kaću 2019. godine.
 
Jedan od trojice policijskih službenika, P. V. koji je u vreme spornog događaja bio na poziciji za uniformisane policajce, svedočio je o zaduženjima u vreme legitimisanja učesnika u sukobu, kao i o tome kod koga su završili podaci za čije se prikrivanje tereti Šušnjić, prenosi Dnevnik.

Glavna svedokinja u prvoj fazi postupka, visokorangirana policijska službenica M. J. nije se pojavila na suđenju i njoj je upućen novi poziv za 10. novembar, kada bi trebalo da se izjasni sa još pet kolega.

Kako podseća Dnevnik, na ročištu u julu izneta su uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane, a potom i odbrana okrivljenog. On se tada izjasnio da nije kriv za to delo i naveo da je sve radio po propisima.
 
Šušnjić optužbe smatra netačnim i tvrdi da nije zadržao spisak lica za sebe. Kako je ispričao na sudu juče, te nedelje, 7. aprila, se vraćao sa službenog puta, kada je obavešten o vanrednom događaju i sve što je pri tome preduzeo bilo je u skladu sa zakonom.
 
"U iznenadnoj situaciji koordinisao sam rad organizacionih jedinica. Podređenoj M. J. naredio sam preko telefona da radi na legitimisanju, pregledu i identifikaciji lica, proveri ih u jedinstvenom informacionom sistemu i da drži pod kontrolom situaciju nad navijačima koji su se kretali ka Novom Sadu", naveo je Šušnjić.
 
Dodao je da nije naredio da ne postupa po nalozima tužilaštva, što mu se optužnim predlogom stavlja na teret.
 
Podsetimo, kako je 021.rs otkrio bivši prvi čovek novosadske policije tereti se da je iskoristio svoj položaj da "pribavi korist nepoznatim licima, učesnicima fizičkog obračuna, 7. aprila 2019. godine, oko 13.30 časova, ispred kladionice u Kaću, tako što su oni izbegli krivični progon". Šušnjić je, navodi se u optužnici, podređenima izdao usmena naređenja da se prikrije šta se tačno dogodilo.
 
Tog 7. aprila navodno su se sukobile dve frakcije navijača Partizana, pred odigravanje utakmice između Vojvodine i beogradskog tima. U Hitnoj pomoći je tom prilikom potvrđeno za 021.rs da su tri osobe zadobile teške povrede, dok je jedan tada dvadesetdvogodišnjak zadobio lakše povrede.
 
Prema optužnici, Šušnjić je naložio podređenima da mu predaju spisak osoba koje su zaustavljene, da ne obezbeđuju lice mesta, kao i da se ne radi uviđaj, čime su učesnici tuče izbegli krivični progon. Naređeno je i da se navijači proprate do stadiona, a VJT smatra da su prekršeni Zakon o policiji i drugi pravilnici.
Navodi se i da je Šušnjić naredio da se menjaju podaci, te da se tužilaštvu ne dostave puni izveštaji. Kada je tužilaštvo zatražilo da se identifikuju učesnici tuče, Šušnjić je navodno naložio da se ne preduzimaju nikakve radnje u vezi sa zahtevom, te da se ne preuzme video zapis iz kladionice ispred koje se dogodila tuča. 
 
Ovo je drugi postupak koji se vodi protiv Šušnjića, s obzirom na to da se pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti i da je po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bez dozvole suda, stavio "na mere" kriminalca Darka Eleza kako druge službe ne bi mogle da ga nadziru.
  • Policajac NS

    15.09.2023 13:00
    Šta god da se desilo neka sud utvrdi. Samo se bojim da će u ovom slučaju Šušnjića izdati njegovi tada najbliži, koje je stvorio, priznao im visoke škole, dao sve privilegije, pa mu odmah okrenuli leđa kada je pao sa vlasti. Razni Sale Torbice i ostali.
  • Zorana

    15.09.2023 12:22
    Auuu
    Ako se ovaj izvuce bez zatvora, bravo za sudstvo ??? Nista lepo o ovom coveku nisam cula, ama bas nista..
  • Sima

    15.09.2023 12:11
    Veliki strucnjak
    U njegovoj vladavini, neresena mnoga ubistva, Markus, Teodora, Amidza i dr. ZASTO ????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika