021.rs otkriva: Bivši šef novosadske policije Šušnjić optužen za prikrivanje tuče navijača u Kaću

Bivši prvi čovek novosadske policije Milorad Šušnjić optužen je i za zloupotrebu službenog položaja u slučaju prikrivanja tuče navijača u Kaću. Tužilaštvo traži dve godine zatvora, saznaje 021.rs
021.rs otkriva: Bivši šef novosadske policije Šušnjić optužen za prikrivanje tuče navijača u Kaću
Foto: 021.rs

Ovo je drugi postupak koji se vodi protiv Šušnjića, s obzirom na to da se pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti i da je po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bez dozvole suda, stavio "na mere" kriminalca Darka Eleza kako druge službe ne bi mogle da ga nadziru.

Postupak koji otkriva 021.rs do sada je bio van očiju javnosti, a optužnica je dobijena od Višeg javnog tužilaštva na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. 
 
Šušnjić se tereti da je zloupotrebio službeni položaj naređujući podređenima da se prikrije tuča navijača u Kaću 2019. godine.
 
Suđenje još uvek nije počelo, iako je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva podnelo optužni predlog 9. septembra 2022, nakon čega je zakazano prvo ročište. 
 
Šušnjićev advokat Nebojša Petrović rekao je za 021.rs da njegov klijent nije počinio nikakvo krivično delo i da ne bi komentarisao postupak s obzirom na to da još uvek nije počelo suđenje.
Šta piše u optužnici protiv Šušnjića?
 
Tužilaštvo za bivšeg v. d. načelnika Policijske uprave Novi Sad traži dve godine zatvora zato što je, prema optužnici, iskoristio svoj položaj da "pribavi korist nepoznatim licima, učesnicima fizičkog obračuna, 7. aprila 2019. godine, oko 13.30 časova, ispred kladionice u Kaću, tako što su oni izbegli krivični progon". Šušnjić je, navodi se, podređenima izdao usmena naređenja da se prikrije šta se tačno dogodilo.
 
Portal 021.rs izveštavao je o ovoj tuči. Tog 7. aprila navodno su se sukobile dve frakcije navijača Partizana, pred odigravanje utakmice između Vojvodine i beogradskog tima. U Hitnoj pomoći je tom prilikom potvrđeno za 021.rs da su tri osobe zadobile teške povrede, dok je jedan tada dvadesetdvogodišnjak zadobio lakše povrede.
 
Prema optužnici, Šušnjić je naložio podređenima da mu predaju spisak osoba koje su zaustavljene, da ne obezbeđuju lice mesta, kao i da se ne radi uviđaj, čime su učesnici tuče izbegli krivični progon. Naređeno je i da se navijači proprate do stadiona, a VJT smatra da su prekršeni Zakon o policiji i drugi pravilnici.
 
"Po prijemu obaveštenja da je u toku tuča navijača u Kaću (Šušnjić je) dao usmeni nalog zameniku načelnika Dežurne službe Policijske uprave Novi Sad da ode na mesto događaja i izvesti ga o zatečenom stanju, te joj je, dok se ista kretala ka mestu događaja, usmenim putem, naložio da od načelnika Odeljenja policije PU Novi Sad, preuzme spiskove lica - navijača zaustavljene od strane IJP-a na izlasku iz Kaća ka Novom Sadu, kod petlje za Beograd, i te spiskove koje sadrže lične podatke tih lica i vozila, preda mu na ruke, nakon čega je okrivljeni, pošto ga je načelnik Dežurne službe po dolasku na lice mesta, obavestila o tome da je na mestu događaja zatečena grupa navijača, tragovi narušavanja javnog reda i mira u smislu razlupanog izloga kladionice, tragovi krvi, da su povređena lica odvezena u Klinički centar, usmeno naložio da ne obezbedi lice mesta i da navijače proprati do stadiona, da se uviđaj neće vršiti i da se nikakve radnje ne preduzimaju pre nego što on o njima bude obavešten", navodi se u optužnici.
 
  
 
Navodi se i da je Šušnjić naredio da se menjaju podaci, te da se tužilaštvu ne dostave puni izveštaji. Kada je tužilaštvo zatražilo da se identifikuju učesnici tuče, Šušnjić je navodno naložio da se ne preduzimaju nikakve radnje u vezi sa zahtevom, te da se ne preuzme video zapis iz kladionice ispred koje se dogodila tuča. 
 
Optužnicom se nekadašnji prvi čovek novosadske policije tereti da je usmeno naredio podređenima da ne postupaju po zahtevima tužilaštva iz maja 2019, januara i juna 2020. godine, a koji su bili u vezi sa tučom. 
 
U optužnom aktu piše i da je Šušnjić, u nameri da spreči dokazivanje, sakrio spisak navijača koje je zaustavila interventna jedinica policije.
 
"Činjenica da upravo na usmeno izdatog naređenja okrivljenog nisu preduzete radnje u pravcu utvrđivanja identiteta učinioca predmetnog sukoba, odnosno izvršioca krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, zbog čega izvršioci ovog krivičnog dela nisu procesuirani od strane nadležnih organa već im je omogučeno da izbegnu krivični progon za izvršene inkriminisane radnje, na koji način je ostvarena posledica krivičnog dela zloupotreba službenog položaja", navodi se u optužnom predlogu.
 
Tokom istrage saslušano je više svedoka čije izjave tužilaštvo koristi kao dokazni materijal.
Početak suđenja već odlagan
 
Prema saznanjima 021.rs, početak suđenja je nekoliko puta odlagan. Dva puta ročište je bilo odlagano zbog bolesti optuženog, a jednom zbog bolesti advokata.
 
Kako je rečeno za 021.rs u Višem sudu u Novom Sadu, 29. novembra 2022. i 25. aprila ove godine Šušnjić je dostavio dokaz da zbog bolesti ne može da prisustvuje ročištu. Isti slučaj je bio i sa njegovim advokatom 6. februara.
 
Novo ročište, odnosno početak suđenja u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pred sudijom Radetom Kalajdžijom, očekuje se 12. juna. Tada bi Šušnjić trebalo da se izjasni o optužnici.
 
Advokat Nebojša Petrović kaže da će se on i njegov klijent pojaviti na suđenju ukoliko za to budu stečeni uslovi.
 
Optužnica ispratila Šušnjićev "pad"
 
Iz optužnice se vidi i da je većina radnji u predistražnom postupku preduzeta tokom januara 2022. godine, nakon što je Šušnjić smenjen i nakon što se saznalo da je optužen zajedno sa bivšom sekretarkom Dijanom Hrkalović i nekadašnjim načelnikom Službe za specijalne istražne metode Dejanom Milenkovićem.
 
  
 
Šušnjić je smenjen u septembru 2020. godine, nakon što je u javnost dospeo snimak na kom se vidi kako Nikšićanin Ivan Kontić brutalno prebija jednog mladića.
 
Ovom je prethodilo i to što su u julu iste godine, tokom građanskih protesta, policajci pretukli mladić s autizmom koji je vozio bicikl kroz centar grada. 
 
Nakon toga, u februaru 2021. godine Šušnjić je suspendovan. Dijana Hrkalović se tereti da je iskorišćavanjem svog položaja kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Tužilaštvo i u ovom slučaju za Šušnjića traži dve godine zatvora, a bivši prvi čovek novosadske policije negirao je krivicu. 
 
On je optužen da je po nalogu Dijane Hrkalović naložio da se prati i prisluškuje kriminalac Darko Elez, što bi sprečilo da ga istražuju druge službe. Šušnjić je naveo i da Hrkalovićka nije mogla da mu naredi da stavi Eleza "na mere" jer za to nije imala ovlašćenja, te da su to mogli da mu narede tadašnji ministar Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.
 
Osim toga, tvrdi i da je bivšu državnu sekretarku viđao samo na sastancima i konferencijama, te da nikad nisu bili nasamo. 
 
Prema pisanju KRIK-a, Šušnjić je na suđenju istakao da više policijskih jedinica može istovremeno da vodi istragu, da je Elez mogao da bude uhapšen u bilo kom trenutku i da "stavljanjem na mere" nije bio zaštićen.
  • Rastislav

    12.05.2023 11:41
    Bljuc
    Sns policija , gaulajter iz ns
  • Ugljesa

    11.05.2023 18:25
    NN
    Sve sami kumovski komentari, pa ko razume!
  • Bucka

    11.05.2023 18:22
    Recnik nepoznatih reci
    To se zove LOJALNOST! Da pozelis da radis sa takvim covekom! I u dobru i u zlu
    Zajedno do kraja! To mnogi ne znaju sta je. Posebno u OKPu! Samo gledaju ko ce kome da smesti i ko ce kome da zabode noz u ledja. I onda aj zajedno da radimo i hapsimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti