Novinarki 021 Dragani Prici Kovačević uručena nagrada za etičko izveštavanje o siromaštvu

Novinarki Radija i portala 021 Dragani Prica Kovačević uručena je ovogodišnja nacionalna nagrada za etičko izveštavanje o siromaštvu.
Novinarki 021 Dragani Prici Kovačević uručena nagrada za etičko izveštavanje o siromaštvu
Foto: 021.rs

Naša novinarka osvojila je nagradu u kategoriji štampani/onlajn mediji za tekst "Gladno, hladno i gadno vreme: Poziv Novosađanima da zaštite sugrađane bez doma".

U ovom tekstu ona je pisala o Novosađanima koji se nalaze u situaciji beskućništva, o problemima sa kojima se oni suočavaju, neophodnim sistemskim rešenjima, kao i o diskriminaciji koju preživljavaju.
Dragana Prica Kovačević kaže da je ova nagrada priznanje ne samo za nju, već i za sve kolege iz njene redakcije, koji se iz dana u dan trude da važne priče nađu svoj put do javnosti, ali i da budu predstavljene na način koji poštuje dostojanstvo svakog čoveka.
 
"Kako mediji izveštavaju o siromaštvu je značajan činilac percepcije ovakvih iskustava u javnosti. Ovakvim priznanjima i etičkim pisanjem o situaciji siromaštva, skreće se pažnja na to da biti beskućnik ili biti siromašan nije žig koji nekog određuje doveka. Društvene, političke i ekonomske okolnosti u kojima živimo, dokazuju da rizik od dolaženja u takvu situaciju postoji za svakog. Zato je neophodno izbegavati senzacionalizam i patetiku kada se rade ovakve priče, a u fokus staviti čoveka, njegove probleme, pa i sistemske propuste koji pospešuju siromaštvo i diskriminaciju", navodi Prica Kovačević.
 
U kategoriji "TV prilog", nagrađena je Sandra Mandić (Insajder TV), dok je za radijski prilog nagrađena Jelena Božić (Omladinski radio). Najbolju fotografiju koja na etički način predstavlja siromaštvo napravila je Marija Erdelji.
 
Specijalne zahvalnice dobili su Iva Gajić (Voice), Ljubica Balać (RTV) i Irena Čučkalović (Reaguj!).
 
Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija već petu godinu kroz konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu "Refleksija" nagrađuje novinarske radove i medijske fotografije koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.
 
Nagrada "Refleksija" predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji ocenjuje novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine u žiriju bili su: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista).

Cilj ustanovljenja Nagrade za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

  • BulevarEvrope

    16.08.2022 08:44
    Cestitke na nagradi ali smatram da treba da se pise i o nama koji u ovim teskim vremenima jako dobro zivimo te imamo visoka primanja i sve smo na posteno stekli vrednim radom.
    Mi kao da smo neka marginalna grupa...
  • Mali Cevic

    15.08.2022 23:42
    Propo
    Samo tako nastavite!
  • Nagrade

    15.08.2022 22:24
    Novinarstvo u Srbiji je samo sebi cilj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.