Vojvodina stvara tim za ABA ligu, a najtalentovaniji igrač otišao u Zvezdu

Vest da je Stefan Marjanović, 211 centimetara visoki centar kadetske selekcije Srbije, napustio Vojvodinu i pristupio Crvenoj zvezdi prostrujila je košarkaškim krugovima.
Vojvodina stvara tim za ABA ligu, a najtalentovaniji igrač otišao u Zvezdu
Foto: 021.rs
Iako je sa mladim momkom rođenim u Somboru bivalo poteškoća od samog dolaska u Novi Sad pre dve godine, vest o odlasku je ipak uznemirila navijače Voše, tim pre što je ovog leta ekipu napustio i Dušan Beslać, najbolji igrač Košarkaške lige Srbije.
 
Tako je klub došao u apsurdnu situaciju: Novosađani računaju da se za dve-tri sezone plasiraju u viši rang, regionalnu ABA ligu, a odlaze najbolji i najtalentovaniji igrači.
Talenat za NBA ligu
 
Odlazak Beslaća u ruski grad Saratov je logičan put profesionalnog sportiste. Tamo će imati višestruko uvećane prihode, a sa 100.000 dolara obeštećenja zadovoljna može da bude i Vojvodina. 
 
U slučaju da su perjanicu zadržali još godinu dana, koliko su mogli na osnovu ugovora, obeštećenje bi bilo neuporedivo skromnije. Stoga se čini da je u ovom slučaju pronađeno rešenje kojim obe strane mogu da budu zadovoljne, tim pre što Vojvodina i ove godine muku muči sa budžetom. Međutim, kako je Beslać nosio igru ekipe i rešavao utakmice, na trenerima je da iznađu odgovarajuće zamene i preoblikuju igru tima.
 
Kada je reč o odlasku šesnaestogodišnjeg Marjanovića, prilike su bitno drugačije. Na tek završenom kadetskom prvenstvu Evrope videlo se da je u pitanju momak darovit da bude među boljim centrima na Starom kontinentu. U Voši su mnogi procenjivali da bi mogao stasati i u košarkaša za NBA ligu. 
 
Za dve godine rada novosadski treneri su mnogo učinili na razvoju mladog sportiste. Važio je za predvodnika nadarene generacije od koje u klubu mnogo očekuju. Smelija su očekivanja da bi Vojvodina, upravo sa osloncem na generacije koje stupaju na scenu, mogla za nekoliko godina da formira tim za Evrokup.
Rad sa mladima
 
Stoga nije čudno da je sportski Novi Sad u potpunosti iznenađen odlaskom najdarovitijeg košarkaša. U klubu ne kriju da su i ovog puta zadovoljni obeštećenjem, "skoro kao u slučaju Beslaća". A Vojvodina, ponovimo još jednom, kuburi sa budžetom i nasleđenim dugovima. Ipak, ostaje utisak da se upravni odbor kluba, čiji je stav odlučujući, možda i previše vodio trenutnim finansijskim problemima, a perspektivu kluba gurnuo u drugi plan.
 
Iznenađenje je tim veće što je od prošle godine, kada su učinjene krupne kadrovske promene u klubu, nova uprava insistirala baš na radu sa mlađim kategorijama. Posle dužeg vremena, protekle sezone zadovoljili su i juniori i kadeti, dok je ovog leta u podmladak Novosađana pristigao veći broj izrazito darovitih mladića. Lane su kadeti bili četvrti u Srbiji, ove godine se očekivao još bolji plasman. Odlazak najtalentovanijeg menja mnogo toga.
 
Uloga menadžera
 
U klubu ne spore da ih boli odlazak svakog nadarenog junoše, pogotovo momka koji je nosilac ne samo klupske ekipe, već i kadetske reprezentacije. Ukazuju da su sporovi sa ocem i menadžerom igrača svakim danom postajali učestaliji, a Stefan je sve češće prekidao sa treninzima. Stipendijski ugovor, kojim međusobne odnose regulišu klub i mlađi sportista, nema ni koherentnost, ni snagu profesionalnog ugovora. U slučaju Marjanovića, pokazao se lošim izostanak klupskog pravilnika kojim se ograničava mogućnost da maloletni igrač sklapa ugovor sa menadžerom.
 
Bilo je i uticaja oca, zvezdaša koji je učinio što je mogao da mu sin završi u omiljenom klubu, ali i klubu koji igra evropske utakmice. Osim toga, prošle sezone nije uspeo pokušao da se Marjanović prebaci u seniorsku ekipu, a nakon kadetskog prvenstva Evrope, odnosi između igrača i njegovog okruženja sa klubom postali su dodatno zaoštreni.
 
Real nije uspeo 
 
Mada je ranije klub nekoliko puta uspevao da nađe rešenje iz sličnih situacija, ovoga puta, čini se, nije ozbiljnije ni pokušavao. Odlučio je da stvar razreši prekidom saradnje. Tu se, naravno, našla i Crvena zvezda koja je tako za relativno sitan novac došla do mladića potencijala za evropska takmičenja.
 
Svakako da je ljudima iz uprave Vojvodine, pogotovo stručnom timu, jasno da će odlazak ostaviti prazninu u klubu. Opravdanje za radikalan potez mogu tražiti u "teškom karakteru" oca, sve češćim sukobima... Ipak, upućeniji će se prisetiti da su lane odbili i pokušaje madridskog Reala da u svoje redove pruvuku talentovanog junošu.
 
Navijači uvek traže što bolje i atraktivnije igrače. Marjanović je onaj od koga se očekivalo da u narednom periodu bude vodeći igrač Vojvodine, možda i, posle Marije Veger, nova novosadska košarkaška zvezda svetskog sjaja. Teško da će razumeti odluku kluba.
Odlučuju prva mesta
 
Sportski svet prvenstveno traži pobedu. Odlazak darovitog ne podstiče takva nadanja, naprotiv. Argumentacija uprave da više nije moglo ovako, mada česta u životu, neće delovati previše uverljivo. Dilemu je li odluka po Vojvodinu dobra ili ne, razrešiće rezultati u nastupajućoj i narednim sezonama. 
 
Ako bude pobeda, prvih mesta i kontinuiranog priliva prvotimaca iz podmlatka, sporan potez biće prihvaćen kao dobra procena o tome kako razvijati klub i formirati snažan košarkaški sastav. Ako, ipak, rezultati izostanu, teško da će iko pokušavati da i razume argumente za odluku koja je ovih dana uzbudila košarkaški svet, posebno u Novom Sadu.
  • Dule

    05.09.2023 13:37
    @@ Dule
    Slobodno navedi nekoliko primera, ja pratim nasu kosarku 25 godina, tj period Srbijagasa.
  • Anonimus

    05.09.2023 07:46
    Poslednje se prodaje kućno srebro...
  • Нс бој

    05.09.2023 02:37
    Треба да наставе да раде што више са децом и да из своје базе црпе играче за први тим.Ја би им дао Спенс 24 сата,да тренирају 1000 клинаца.Као ФМП раније,пре него што је постао цз.На управи је да направи атрактиван клуб,да играчи желе да играју за нас,посебно који су поникли у њему.Континуитет,добри тренери у млађим категоријама,озбиљан рад,давање простора у првом тиму.Ајде да у млађим категоријама нападнемо првенство Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Voša osvojila bod u Kragujevcu

Fudbaleri Vojvodine remizirali su u gostima sa ekipom Radničkog 1923 rezultatom 0:0 u 36. kolu Mocart Bet Superlige Srbije.