Kuće trščare više nisu spomenici kulture

Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka, saznaje 021.
Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka, saznaje 021.

Postupak brisanja prostorno kulturno-istorijske celine kuća tršćara u Kraljevića Marka na brojevima 24, 26a, 26, 28 i 30 je pokrenut 26. januara.

Sada je u toku postupak prikupljanja mišljenja o ovoj odluci i svi zainteresovani imaju mogućnost do 27. marta da daju svoje mišljenje povodom zaštite nad ovim objektima kao kulturno-istorijskim spomenicima u pismenom obliku Gradskom zavodu na Bulevaru Mihajla Pupina 22/1 ili putem elektronske pošte na mail zzskgns@sbb.rs .

Odluka zaštitara da pokrene postupak skidanja zaštite sa trščara znači da će se ispuniti zahtev stanovnika ovih kuća da se skine zaštita i da im se time omogući da kuće prodaju investitorima koji će tu moći da sagrade višespratnice. Stanari već godinama apeluju da se ukine odluka da su kuće spomenici kulture jer su oni u nemogućnosti da brinu o njima, a usled toga je došlo i do urušavanja.

Iako javnost uglavnom podržava ideju da se kompleks u Kraljevića Marka očuva, gradske vlasti nisu nikada ponudile konkretnu pomoć ljudima koji žive u tim kućama, prvadajući se zakonom da su vlasnici objekata odgovorni za njihovo održavanje. (Ž.B.)

  • exit

    05.03.2015 15:21
    SUPER!!!
    Hvala milom bogu već jednom da srušite to ruglo od kuća(što je ostalo)!!!
    Obilazili smo to ruglo od "istoriskog značaja" da nam gosti to ne vide!
  • lala

    05.03.2015 15:11
    U jednu ruku mi je žao da nestanu te trščar..ali draže mi je čuti, da će ti jadni naslednici naših vrednih paora, konačno dobiti svoje nasledstvo i da mogu da raspolažu sa svojom imovinom... red je!
  • Brana

    03.03.2015 11:02
    Koje trscare?
    Gde vi vidite trscare??? Pa tršcara vise nema....ima nekog šuta nagomilanog .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti