FOTO: Otvorena izložba "Najpoznatiji Romi sveta"

Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, otvorena je izložba "Najpoznatiji Romi sveta" u Radio kafeu, u organizaciji novosadskog EU Info pointa.

Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, otvorena je izložba "Najpoznatiji Romi sveta" u Radio kafeu, u organizaciji novosadskog EU Info pointa.

Na izložbi su predstavljene fotografije najpoznatijih Roma širom sveta, slikara, glumaca, muzičara i drugih umetnika. Događaj ima za cilj da podstakne i promoviše učešće romske zajednice u procesu planiranja i sprovođenja politika i programa zarad veće participacije romske zajednice.

"Sve ovo radimo jer želimo da prenesemo univerzalnu poruku o prihvatanju različitosti i poštovanju romske kulture koja je vrlo bogata i značajna i iz koje svi imamo mnogo toga da naučimo i da vidimo. Takođe, smatramo da ovakvim događajima širimo svest o tome koliko je važno poštovanje ljudskih prava, tolerancija i nediskriminacija romske populacije koja je još uvek dosta izražena", kaže za 021.rs tim lider i koordinatorka za medije u novosadskoj kancelariji EU info pointa Snežana Pupovac.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin ističe da je izložba najbolje osmišljeni mogući uvod ka Međunarodnom danu Roma i pokazuje koliko su Romi ostavili trag u istoriji čovečanstva, a dodaje da pokrajinska vlada kroz razne programe uspeva da napravi značajne korake u prepoznavanju problema Roma i u pomoći Romima.

"Kroz naše programe obrazovanja Roma, uspeli smo da s izuzetno niskog broja Roma koji su bili studenti, danas dođemo do toga da ih ima preko 300 na novosadskom Univerzitetu i isto toliko u srednjim školama. Uspeli smo da napravimo prve korake i edukacijom i ubeđivanjem romskih roditelja koliko je za njihovu decu važno obrazovanje", objašnjava Vasin za 021.rs i dodaje da je značajno što je u Vojvodini kroz razne programe otvoreno preko 200 malih radnji, mikro preduzeća čiji su osnivači Romi.

Pokrajinska vlada je napravila pomak i po pitanju stanovanja, izmeštanjem nehigijenskih romskih naselja, ali to je tek početak, i politiku pomoći Romima nastaviće kroz programe obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanja uslova stanovanja. Vojvođanski model pomoći Romima pohvaljen je i u Evropskoj uniji.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma, omogućava očuvanje romske kulture i tradicije i predstavlja mogućnost za opštu populaciju da bolje upozna romski narod i njihovu kulturu, ali i predstavlja doprinos naporima koje država ulaže u integraciju Roma na lokalnom nivou.

Nakon izložbe, posetioci su imali priliku da prisustvuju akustičnom koncertu grupe "Kal", koja je veoma društveno angažovana. (Suzana Stojićević)

  • Madam

    06.04.2015 06:52
    Elvis
    Odakle sada Elvis Prisli medju Romima. Njemu je prababa bila iz Ciroki plemena, severnoamerickih Indijanaca. Nemam nista protiv Roma, ali ovo je gruba greska koja baca sumnju da je to mozda i namerno uradjeno ne bili se podigao ugled Roma.
    Mrzi me da lje da proveravam. Pozzz.
  • 04.04.2015 11:09
    Kal je pocepao koliko je bio dobar... Bravo, momci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.