Varadinski most i dalje bez antikorozivne zaštite i upotrebne dozvole

Varadinski most skoro 15 godina od gradnje i dalje je bez antikorozivne zaštite, ali i upotrebne dozvole, saznaje 021.rs. Poseban problem su postali katanci koji su u proteklih 10 godina kačeni na ogradu mosta.
Varadinski most skoro 15 godina od gradnje i dalje je bez antikorozivne zaštite, ali i upotrebne dozvole, saznaje 021.rs.

Most koji je sagradila tadašnja Direkcija za obnovu zemlje nakon NATO bombardovanja pod rukovodstvom Milutina Mrkonjića i dala mu ime "Varadinska duga", prema informacijama koje je 021.rs dobio u Zavodu za izgradnju grada, i dalje će čekati antikorozivnu zaštitu, jer nije rešeno pitanje dozvola i vlasništva nad mostom.

Korozija je odavno napala Varadinski most i to se više nego jasno vidi na ogradi. Nije poznato kakvo je stanje u unutrašnjosti metalne konstrukcije, ali je za očekivati da ima oštećenja.

U ZIG-u kažu za novosadski informativni portal da ništa ne mogu da preduzmu dok se ne reši pitanje upotrebne dozvole.

"Još nije rešen status ovog mosta i sve dok se ne ishoduje upotrebna dozvola nismo u mogućnosti da planiramo sredstva za njegovo održavanje. Očekujemo da se u narednom periodu, u saradnji sa republičkim organima, reši ovo pitanje i stvore uslovi za intenzivnije radove na Varadinskom mostu, a pre svega na antikorozivnoj zaštiti", navode u ZIG-u.

Podsetimo, pitanje antikorozivne zaštite na Varadinskom mostu pokretalo se nekoliko puta u prethodnoj deceniji. Prethodne gradske vlasti su najavljivale da će rešiti ovo pitanje, ali to nije urađeno. Poslednji put se o tome pričalo 2011. godine, pri čemu se navodilo da će tokom 2012. godine Varadinski most biti obnovljen i dobiti antikorozivnu zaštitu. Tada je predstavljen plan obnove ovog i mostova na kanalu DTD, ali na kraju zbog nerešenog pitanja statusa izvedeni su radovi na drugim mostovima.

Kako je tada navedeno, ZIG je još 2008. godine finansirao izradu projekta pripremajući se za moguće radove, a potrebno je izvesti radove na sanaciji konstrukcije mosta, saobraćajnim površinama, elektroenergetskim instalacijama i hidrotehničkim instalacijama. Aktivnosti na sanaciji konstrukcije mosta treba da obuhvate antikorozivnu zaštitu, što čini preko 90% svih predviđenih radova, što se posebno odnosi na antikorozivnu zaštitu unutrašnjosti sanduka glavne čelične konstrukcije. Tada je saopšteno i da su pešačka ograda i zaštitne maske na mostu korodirale i da ih treba popravljati, a da je konstrukcija mosta ispravna i da može da primi puno saobraćajno opterećenje.

Dodajmo i da tokom ovih 15 godina, nekoliko puta i mimo toga što nema zapravo nikavu nadležnost, grad je angažovao radnike koji su popravljali naprsline na ogradi.

Inače, zbog toga što most nema antikorozivnu zaštitu, poseban problem su postali katanci koje su Novosađani i posetioci grada u proteklih 10 godina kačili na ogradu mosta, čime su izazivali dodatno zadržavanje vode i korodiranje. Zbog problema koje prave katanci na ogradi, gradske vlasti su nekoliko puta slale radnike koje su ih uklanjale. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • Anabela

    05.11.2015 13:51
    Korozija ne čeka
    Pa zar 15 godina nije dovoljno da se resi pitanje dozvola i vlasništva nad mostom!?Nema veze!!! "Varadinskoj dugi" i nije potrebna antikoroziona zaštita, pa uskoro dok se tako lepo ČEKA na rešavanje zavrzlame oko vlasništva nad mostom, biće u stanju da je jedino rešenje NOVI MOST!!!Naravno samo da dočekamo da novi Žeželjov bude završen!Novi Sad sa mostovima kao skadar na Bojani!Blago nama.
  • Sale NS

    15.04.2015 20:28
    Paralela
    Most DUGA, bivši most Maršala Tita ili Varadinski ili kako god, za razliku od onog na obali koji se gradi X godina, POSTOJI i izgrađen je "u rekordnom roku". Bole me uvo za antikorozivnu zaštitu i upotrebnu dozvolu. Onaj jadni novi Žeželj ima samo antikorozivnu zaštitu već u petom sloju ali kako stvari stoje farbaće se još mnogo puta ....
  • 15.04.2015 08:45
    Za osobu koja je napisala ovu poruku:

    "zodijak ns - napred katanci
    navijam za ljudsku srecu, katanci nekom znace a mostu sigurno nesmetaju! to neki lenjivac rekao a jos pameeetniiiji komentarisali
    "

    1. Iz tvog nadimka se mogu izvesti zaključci o tvojim stavovima, obzirom da sujeverne magarčine obično veruju i u horoskop.

    2. Nepismen si.

    3. I meni "znači" da hodam i vozim bezbednim mostom. Kome "ljudska sreća" zavisi od besmislenog i primitivnog rituala, taj sreće u životu sigurno neće imati. OPŠTI INTERES BEZBEDNOSTI JAVNOG SAOBRAĆAJA I OČUVANJA ZAJEDNIČKE IMOVINE JE IZNAD NEČIJE LJIGAVE VEZE, KOJA ĆE SE IONAKO VEROVATNO ZAVRŠITI PRELJUBOM ILI NASILJEM U PORODICI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.