Predstavljene ID kartice u školi Žarko Zrenjanin

Identifikacione kartice za učenike prvi put uvedene u Srbiji predtavljene su danas u Osnovoj školi "Žarko Zrenjanin", a održana je i prezentacija rada video nadzora.
Identifikacione kartice za učenike prvi put uvedene u Srbiji predstavljene su danas u Osnovoj školi "Žarko Zrenjanin", a održana je i prezentacija rada video nadzora.

Na prikazu rada sistema za identifikaciju učenika, demonstriran je prolazak jednog odeljenja kroz kapiju škole uz korišćenje ID kartica.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da grad Novi Sad krupnim koracima ide napred po pitanju bezbednosti dece u školama i da je prvi grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. "Kao jedan od rezultata rada tog tima, kroz saradnju sa Gradskom upravom za obrazovanje, danas postoji montiran sistem nadzora, odnosno kontrole ulaska učenika u OŠ Žarko Zrenjanin. Grad je ove godine izdvojio 10 miliona dinara za uvođenje takvog sistema u novosadske škole", rekao je Vučević.

On je istakao da analize pokazuju da u većini incidenata u školama bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje i da je u cilju sprečavanja takvih pojava uveden sistem kontrole boravka učenika u školama.

Direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" Žarko Mušicki je kazao da je podrška Saveta roditelja za uvođenje navedenog sistema bila jednoglasna, istakavši da je to prvi u nizu koraka koji su planirani u cilju poboljšanja bezbednosti učenika.

Do kraja godine 10 osnovnih i 10 srednjih škola biće uključeno u ovaj projekat. Na taj način jedino učenici tih škola moći će da ulaze u škole, čime će se povećati bezbednost dece u školama.

ID kartice osim OŠ Žarko Zrenjanin, dobiće Đorđe Natošević, Desanka Maksimović, škola u Budisavi, Veterniku, Futogu, i druge, a što se tiče srednjih škola, kartice će se prvo uvesti u školu Isidora Sekulić, Elektrotehničku školu, Mileva Marić Ajnštajn, Građevinsku školu i drugih do deset škola ove godine.

  • Maki021

    21.10.2015 09:30
    Ako je svrha uvođenja ovih kartica da se spreči nasilje od strane đaka koji ne pohađaju domicilne škole, zar to nije trebalo da se prvo uvede u srednje škole, prvenstveno mašinsku, saobraćajnu, elektro ili građevinsku gde se i dešavao najveći broj incidenata? Ovako kontrolišu da sedmogodišnji prvaci iz Sonje Marinković ne napadnu nožem osmogodišnjake iz Žarka Zrenjanina. Jesam li dobro razumela?
  • roditelj

    21.10.2015 09:04
    Kada će se rešiti problem javne rasvete u, i oko OŠ Vasa Stajić?Deca drugog i trećeg razreda treba da idu sami kući,a ni sami sebe ne vide!Laže se već dve godine za novu fiskulturnu salu(postojeća je leglo zaraze),obećeva se da će ZIG rešiti uličnu rasvetu uraslu u krošnje drveća ali ništa od toga...Verovatno sva sredstva idu za škole poput Đ.Natošević i sl.u koja idu deca moćnika...Ako se to ne može rešiti,o kakvoj bezbednosti dece se priča?
  • 20.10.2015 17:49
    @Vaske Ovo što ste izgovorili je veoma sramno sa vaše strane! Gradska vlast se trudi da građanima bude bolje, a vi želite da živite kao u srednjem veku! Tamo u inostranstvu postoje te kartice pomoću kojeg se identifikuju sva deca koja idu u određenu školu! U naše vreme nije bilo tih ID kartica! Ovo što je uradila gradska vlast jelep gest. Lepo je to što su učinili za našu decu koja putuju u školu. Treba da poseduju te ID kartice iz razloga da se ne bi pomešala deca iz drugih škola. Ne znam kako vi razmišljate kao roditelj? Šta biste vi radili da ste na njihovom mestu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.