Protest studenata Filozofskog fakulteta zbog troška od hiljadu evra u utorak

Filozofski fakultet u Novom Sadu traži od studenata koji produžuju godinu zbog nepoloženih ispita skoro hiljadu evra kako bi mogli da ispune što im nedostaje, iako je ovaj trošak ranije iznosio 9.000 dinara.
Filozofski fakultet u Novom Sadu traži od studenata koji produžuju godinu zbog nepoloženih ispita skoro hiljadu evra kako bi mogli da ispune što im nedostaje, iako je ovaj trošak ranije iznosio 9.000 dinara.

Tim povodom studenti organizuju protest ispred Filozofskog fakulteta u utorak, 17. novembra, u 12 časova.

Oni kojima je istekao status studenta ili im je ostalo da sakupe više od 30 ESPB (evropski sistem prenosa bodova) bili su iznenađeni kada ih je prvo na oglasnoj tabli fakulteta, a potom na šalterima, dočekala informacija da su dužni da plate čitavu školarinu kako bi mogli da polože ispite koji im nedostaju do kraja školovanja, iako uopšte neće prisustvovati nastavi.

Ovi studenti odslušali su sva predavanja i vežbe, te su dužni da izlaze samo na ispite, ali fakultet se poziva na Statut Univerziteta u Novom Sadu i kaže da ovi studenti mogu samo da budu ponovo upisani kao samofinansirajući, što znači da su dužni da plaćaju školarinu od 65.000 do 96.000 dinara, u zavisnosti od smera.

To je ogorčilo studente, koji kažu da su grubo prekršeni unutrašnji akti Filozofskog fakulteta, ali i Zakon o visokom obrazovanju. Predstavnica nezadovoljnih studenata Manja Karanović kaže za 021 da su studenti pisali upravi fakulteta sa molbom da se plaćanje celokupnog iznosa školarine ukine, ali fakultet to nije odobrio. Ogorčeni, studenti su sastavili protestno pismo za javnost, u kojem obaveštavaju o načinu na koji su "opelješeni".

"Nezadovoljstvo vlada jer se 12. oktobra uvelo pravilo da svi studenti koji nemaju položene ispite gube status i da plaćaju čitavu godinu. Mnogi su u nevolji jer ne mogu da produže svoje studije zbog ovog troška. Uprava fakulteta je naše dve molbe odbila, a rečeno nam je da će nam se 'izaći u susret' plaćanjem na više rata. Uz to, rečeno nam je da će nam prekinuti naplatu čim položimo ispite, što je potpuno nelegalno. Uprava uopšte ne reaguje na žalbe studenata", kaže ova studentkinja.

Ona dodaje da podrška studenata dolazi sa svih smerova i sve je brojnija: "Ogroman broj studenata moraće da odustane od obrazovanja zbog ovog nenormalnog troška".

Najnelogičnija situacija za studente je, kako kažu, to što plaćaju troškove kao redovni studenti koji pohađaju nastavu tokom semestra, iako nastavu nemaju. Osim ukupnog iznosa školarine, plaćaju i overu semestra 2.000 dinara, iako semestar nisu slušali. Školarina se, inače, plaća kao naknada za aktivno studiranje i troškove fakulteta za organizovanje nastave.

Bitno je napomenuti da iznos od 9.000 dinara važi i dalje za studente kojima nedostaje manje od 30 ESPB, kao i za studente na masteru.

"Na osnovu ove odluke može se zaključiti o nelegalnom potraživanju novca uprave Filozofskog fakulteta. Nejasno za šta se potražuje ovoliki novac, dok se narušava Statut fakulteta i Pravilnik o merilima za utvrđivanje visine i školarine i pružanja usluga, po kome se visina školarine utvrđuje na osnovu troškova aktivne nastave. Brojni studenti su u dilemi da li će moći zbog finansijske situacije da nastave sa daljim obrazovanjem", navodi se u otvorenom pismu studenata, koji se pitaju da li traženi novac ide u džepove profesora, sa ionako previsokim zaradama.

U Dekanatu Filozofskog fakulteta kažu da su svi potezi napravljeni u skladu sa važećim aktima. Kako objašnjavaju, status studenta gubi se nakon dvostrukog broja godina od trajanja studija, a vraćanje na studije moguće je samo u formi samofinansiranja, tj. plaćanja celokupne školarine.

Međutim, studentima koji su fakultet upisali 2009. godine još uvek nije istekao status, ali se i od njih traži puna školarina ukoliko im treba više od 30 ESPB. U Dekanatu nisu komentarisali zbog čega je ovakvo, drugačije i, kako kažu studenti - pogrešno tumačenje propisa stupilo na snagu baš ove godine. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Upoznat

    17.11.2015 19:32
    Sume koje se ovde spominju kao plate treba pomnoziti sa 1/2 i onda se dolazi do pravih, a to znaci da su porazavajuce niske za one koji bi trebalo da budu intelektualna elita jedne zemlje.

    Apsurdno je to da je uslov za biranje u zvanje naucni rad, a pri tom se rad u nastavi uopste ne uzima u obzir. Svi jure bodove za zvanja, a oni se dobijaju ili objavljivanjem u naucnim casopisima ili ucestvovanjem na naucnim skupovima. Samo neke katedre placaju svojim kadrovima ucesce na kongresima, vecina placa sama.

    I jos nesto kada mi je sin bio na prvoj godini studija pre sedam godina, naisla je kriza i ja sam mu rekao da para nema. Dosao je sutra i rekao "ja sam nasao posao". Zavrsio je fakultet u roku a pri tom je radio u kaficu, bio vozac, lepio plakate, bio fikser stranim novinarima na Exitu... Nikada posle toga nije trazio ni dinar.

    Sada zavrsava master u roku, iako je zaposlen sa punim radnim vremenom i svaki dan putuje na posao u BG.Prema tome moze se i tako.

  • -

    17.11.2015 14:53
    --
    na fakultetu se malo razlikuje od radnog vremena nenastavnog osoblja ali i od radnog vremena nastavnika u školi, i deli se na dva dela, predavanja i vežbe i nenastavni rad i ono varira u zavisnosti od stečenog zvanja, što je zvanje niže obavezno vreme je veće. Ova informacija nije sa FF već sa ETF u Beogradu i ne propisuju je fakulteti ponaosob.

    Što se tiče svih mojih kolega i koleginica (kolege su u manjini pa zato na prvo mesto) koji nisu za 10+ godina završili osnovne ili master studije, mogu samo da kažem, SRAM vas bilo. Vi ste do sada trebali da imate decu koja se spremaju za školu i da im budete uzor, a ne da još uvek studirate. Ja sam završio Filozofski i ponosan sam na to, poslednje dve godine sam radio van struke kod privatnika i opet seo i završio, ali sam se odrekao terevenčenja i trošenja roditeljskih para.

    Što se tiče plate, za njih se obratite premijeru, on ih je skresao i omogućio svakom privatniku da bude kapitalista (bio sam i u tom kaputu). Sve moje kolege i koleginice koji su diplomirali, bilo da su inžinjeri, profesori ili nešto treće, imaju minimalno 40000 (ako se ne varam to je minimalna plata za radnika sa diplomom fakulteta). Jako mi je žao što ovo moram reći, ali ne može se neko ko je završio samo osnovnu ili srednju školu poistovetiti sa nekim ko je nastavio sa školovanjem i ima daleko veće znanje i obrazovanje od njega i očekivati istu plati (sorry svima, ali jbg. SVI imaju priliku da uče i za to nikad nije kasno), ali bi i to bilo moguće da privatnici nisu toliko sebični i alavi (kapitalisti), a najbolji primer toga je naš Pravni fakultet (nije privatna firma ali posluju po tom principu), što se malo ne raspitate kolike su plate portira pa ih uporedite sa platama recimo nastavnika na PMF-u pa ćete videti kolike su razlike i da čak i neko sa manjim obrazovanjem može dobro da prihoduje?

    Takođe, bilo bi sjajno da je bilo ko od tih studenata (ukoliko se uopšte i radi o studentima) pre no što je izašao u javnost sa dezinformacijama otišao na Fakultet i pročitao oglasnu tablu i video da se radi o 1/8 ukupne školarine.
  • Hmm

    17.11.2015 00:41
    Kakvo grejanje i hlađenje, šta ima da plaćaju grejanje i hlađenje studenti koji ne dolaze na predavanja, kome plaćaju grejanje i hlađenje? Kakve razlike u programima, kakve "administrativne zavrzlame" i vraćanje na staro? Ljudi obično uče po važećoj literaturi i ispitnim pitanjima i to je to, a sve njihove "zavrzlame" svode se na jednu godišnju prijavu sa famoznim ŠV obrascem, što je daleko manje zavrzlama nego sa redovnim studentima. Ispitna materija je ponegde drugačije organizovana, ali je skoro identična kao ona za nove studente. Nemojte izmišljati i ujednačavati ono što nije jednako. Kod nas po pravilu zaposleni na fakultetima pišu sopstvenu obaveznu literaturu koju studenti nabavljaju i od toga se zarađuje. Kakvim metodama pribegavaju pojedinci da bi plasirali knjigu i o plagiranju i prežvakavanju drugom prilikom.

    Međunarodne projekte rade svi fakulteti (ne samo sa ministarstvima), prošle godine se FF obrukao za 90.000 eura vraćanja za Tempus, ali to nije ništa novo: na fakultetima je postojala tradicija da se nenamenski troši, da se prave "dodatne plate" od projekata i slično. To da se ne pokrivaju troškovi za službeni put na koji šalje fakultet, pričajte nekom drugom. Video sam kako budžet fakulteta funkcioniše iz prve ruke i ovakva "objašnjenja" mi stvarno potcenjuju inteligenciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti