FOTO: Železnička stanica u Novom Sadu u mraku

Železnička stanica u Novom Sadu već nekoliko nedelja je u mraku, a jedini izvor svetlosti su osvetljenja na objektima unutar zgrade.

Osim što unutrašnjost zgrade stare pola veka nije osvetljena, celokupan izgled stanice ruže i pokvareni reflektori na svetlima koja joj ispisuju ime. 

Kako za 021 potvrđuju u Železnicama Srbije, svetla su morala da budu isključena iz bezbednosnih razloga - naime, dolazilo je u nekoliko navrata do kratkog spoja na instalacijama za osvetljavanje unutrašnjosti, a koje su povezane zajedničkim vodom na svaki pojedinačni transformator na slovima. Kako bi osvetljenje ponovo bilo uvedeno i u stanici i na slovima, potrebno je uložiti značajna sredstva u popravku, ali i razdvajanje vodova. Novca za ulaganje nema dovoljno. 

Kako za 021 kaže šef za infrastrukturu čvora Novi Sad Ranko Vukobrat, ulaganje u celokupnu srpsku železnicu, pa i u objekte, zakočeno je zbog restrukturiranja "Železnica Srbije". Svake godine se, ipak, planiraju ulaganja, ali jedva nešto od planiranog bude izvedeno. 

"Zbog novonastale situacije u ovoj godini nije bilo većih ulaganja u staničnu zgradu Novi Sad. U dosadašnjem periodu svake godine se planiraju i ulažu određena sredstva u ovaj objekat. U prethodnom periodu izvršena je popravka dela ravnog krova koji je prokišnjavao, rekonstrukcija grejanja u delu gde su bile dotrajale instalacije, popravka perona kao i druge hitne intervencije", kaže Vukobrat. 
 
Boljitak za zgradu novosadske Železničke stanice može da se očekuje s remontom pruge Beograd - Subotica. "Remontom, koji je izvestan, predviđeno je značajno ulaganje i u stanične zgrade na celoj pruzi. U sklopu tih radova će biti otklonjeni svi nedostaci sa kojima se sada susrećemo. Svakako će se u planu radova za 2016. godinu naći i stanica Novi Sad", dodaje Vukobrat za naš portal. 
 
Prioriteti na stanici su popravka svetleće reklame, nadstrešnice na ulaznoj strani objekta, rešavanje problema čišćenja i popravka sata. Čitavu deceniju sat je pokvaren, a za njegovu popravku potrebno je izdvojiti oko 400.000 dinara. 
 
 
Dodatni problem je status objekta, koji je zaštićen kao spomenik kulture. Da bi se, u suštini, išta menjalo na spoljnom izgledu objekta, potrebno je pribaviti dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ostalih institucija, što je proces koji može da traje godinama.
 
Autorka: Gorica Nikolin (gorica@021.rs)
  • hm

    04.01.2016 00:37
    Nesposobnjakovići. Šef stanice ne zna da zameni sijalicu. Čeka Vučića?
  • Vasa Stajić

    02.01.2016 01:59
    Mrak koji vlada na stanici polako osvaja i Vojvodinu u meri u kojoj se gube poslednji tragovi njene autonomije. Kada se taj posao obavi uz pomoć blesavih glasača koji ne shvataju šta im se dešava, kad im uzmu , banke, naftu, gas, Akademiju, nauku, spoljnu trgovinu, Elektrovojvodinu, štampu medije i pozorišta, ovakvi članci neće biti ni objavljeni. Zbivanja u severnoj vukojebini neće biti nikakva vest.
  • Smrdija

    01.01.2016 19:03
    kazamat
    Koja je ovo bljuvotina od drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti