Radikalni kapitalizam na delu, svi otvorili radnje na državni praznik

Iako rad na državni praznik nigde nije dozvoljen, osim službama koje po prirodi posla moraju da budu na usluzi građanima, u Novom Sadu pa i celoj državi situacija je znatno drugačija.

Bez obzira na to da li je u pitanju Božić, Prvi maj, Dan državnosti, ili neki drugi praznik koji je po zakonu neradan dan, ovdašnji poslodavci i menadžeri očigledno tome ne pridaju mnogo pažnje, niti se zakon poštuje.

Tako je u ponedeljak 15. februara ogroman broj supermarketa, prodavnica, pekara, butika, menjačnica, frizerskih salona, apoteka, itd. radilo u Novom Sadu. Danas je i ono malo njih što juče nije radilo, pootvaralo svoje objekte. Neki drugi praznici, posebno verski, više se poštuju, ali je ipak reporter portala 021 zabeležio da je i na Božić 7. januara radila jedna od većih pekara u gradu iako za tim nije bilo potrebe.

Treba napomenuti da je shodno članu 114. Zakona o radu, utvrđeno je da zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika najmanje 110% od osnovice. Ukoliko zaposleni radi na dan praznika koji je pao na dan njegovog nedeljnog odmora, pored toga ima pravo i na uvećanje zarade za prekovremeni rad za sve sate rada tokom tog dana.

Nadzor nad primenom ovog člana vrši Inspekcija rada, koja u slučaju da poslodavac ne isplati uvećanu zaradu zaposlenom, a koji je radio na dan državnog praznika, može da ga kazni novčanom kaznom za prekršaj od 600.000 do 1.500.000 dinara.

Poslodavci maltretiraju zaposlene

Sandra Mijatov koja radi u privatnoj firmi koja se bavi telefonskom prodajom kaže za portal 021 da je prošle godine, ali i ove, radila 15. februara, ali da joj zarada nije isplaćena.

- Radila sam na Dan državnosti i prošle i ove godine. Poslodavac je obećao duplu isplatu novca za taj dan, ali ja od toga ništa nisam videla. Prijavljena sam preko studentske zadruge, radim već tri godine, i ovo se ne dešava prvi put. Ja sam se njemu žalila na šta mi je on rekao da ćutim i radim, da je situacija u firmi teška i da nema dovoljno novca. Rekla sam da ću se žaliti nadležnima na šta je dodao da odmah mogu da pokupim stvari i odem iz firme. Ne vidim izlaz iz ove situacije, pa i dalje radim u toj firmi - kaže Sandra.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović za 021.rs kaže da je posao u zemlji u kojoj živimo privilegija.

- Živimo u Srbiji u kojoj je bilo kakav posao postao privilegija. Ako je pri tome zarada redovna, pitanja sindikata, kolika je, može li se od nje živeti životom dostojnim čoveka, koje je radno vreme i slično nailaze na osudu, jer negativno utiču na privlačenje stranih investitora. Ide se na stalno smanjenje prava radnika, nastoji se da se izbegne socijalni dijalog i kolektivni ugovori u cilju pregovora jedan na jedan pri zaključivanju ugovora o radu gde je radnik u očajnom položaju zbog velike ponude radne snage, a male ponude radnih mesta - kaže Gvozdenović.

Dragana Pamučina, koja već šest godina živi u Nemačkoj, kaže za 021 da je prosto nezamislivo da se tamo radi na državni praznik. Ona je poslednji put u Srbiji bila tokom novogodišnjih i božićnih praznika, konstatujući kako je ono što vidi "radikalni kapitalizam".
 
- Pekara i prodavnica u blizini zgrade mojih roditelja na Novom naselju radile su uredno 7. januara. Pekara do 14 časova, a radnja sve vreme. I to je samo delić onog što sam videla pošto mi nije padalo na pamet da idem po gradu u potrazi za bilo čim na dan Božića. Kakvo je to izrabljivanje radnika, za malo zarade. A i pitanje je da li išta zarade, kada je praznik i svi su kod kuće. Takvo nešto je nemoguće na Zapadu. Jednostavno, da otvoriš radnju na Božić ljudi bi mislili ili da si lud ili dovoljno bezobrazan da maltretiraš zaposlene. A i prijavili bi te inspekciji svakako - kaže Dragana.
 
Ona dodaje da se vrlo dobro zna koje delatnosti i preduzeća moraju da imaju dežurstva i imaju potrebu za poslom i tokom praznika, ali to svakako nisu pekare, prodavnice, itd.

Inspektor rada Zoran Fimić kaže za 021 da postoji kršenje zakona ako radnik ne bude obavešten ili se ne donese odluka o rasporedu rada na praznik, ali i da radnike koji nisu prijavljeni ne štiti nijedan zakon.

- Ukoliko radnik pristane da radi "na crno" mora biti svestan da ga ne štiti nijedan sistem. Ukoliko prijavi Inspekciji rada da radi "na crno", mi odlazimo na teren i nalažemo poslodavcu da sa radnikom zaključi ugovor na neodređeno vreme i odmah pišemo prijavu poslodavcu, a obaveštavamo i Poresku inspekciju o radu "na crno" - rekao je Fimić.

On dodaje da je veliki problem radnika u privatnim firmama i gubitak posla ukoliko ne prihvate uslove rada, ali da Inspekcija za to nije nadležna i da je to teško dokazivo.

Autor: Dejan Đolović (dejan@021.rs)

  • Sila

    19.02.2016 12:52
    ih
    Sila ih tera-preživljavanje, nadam se da su radnici dobili uvećane dnevnice.
    Samo se 29. poštovao kao državni praznik kad su bila neka lepša vremena.
    U mojoj okolini niti jedan čovek/žena ne oseća ovaj datum kao državni praznik!
    Možda to jeste naš prvi "savremeni ustav", ali smo pod Turskom bili još par decenija, Vojvodina, Kosovo i još neki delovi Srbije tad još nisu bili ni približno blizu Srbije, komplikovana nam je istorija.
  • Liman3

    17.02.2016 20:28
    Pa donesite zakon...
    ...da je ZABRANJENO RADITI ZA DRZAVNI PRAZNIK i da se placa kazna i zatvara firma 6 meseci pa da vidite da li bi neko od ove lopovske zgadije radio za vreme drzavnih praznika!
  • Radoš

    17.02.2016 12:25
    Peticija protiv rada praznicim
    http://www.ipetitions.com/petition/peticija-za-zabranu-rada-za-vreme-praznika-i/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=create_petition

    Potpišite !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti