U Karlovačkoj gimnaziji trudnoj profesorki traže veštačenje trudnoće

Iako je trudnoj profesorki ruskog Emiliji Popov Preradović 19. januara uručeno rešenje za vraćanje na posao, ona i dalje ne radi već svakog dana sedi u zbornici.

"Ne poštuje se rešenje koje je inspektor za rad uručio školi, jer ja nemam mogućnosti da držim časove, pa sedim u zbornici, a čak su me par puta stavili da radim na pozicijama sekretarice i bibliotekarke, što nije u opisu mog posla", rekla je za 021 Emilija Popov Preradović.

Ona je dodala da je zbog toga njena advokatica podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod inspekcije za rad, te da se očekuje da nadležni izađu na teren i urade nešto po tom pitanju.

"Meni je neprijatno da dolazim u školu svaki dan, a nisam u učionici, nikakvu saradnju sa direktorkom nemam. Sada me još i diskriminišu jer mi ne veruju da sam u momentu otkaza bila trudna pa traže da mi se na VMA veštači trudnoća, što je presedan i takav tretman nije imala ni jedna druga trudnica u školi", kaže ona.

Prema obrazloženju koje je advokatica Karlovačke gimnazije Gordana Kovačević dala "Blicu", škola je kao odgovor na tužbu koju je Emilija podnela još krajem decembra zbog otkaza ugovora u radu, odgovorila sumnjom da su izveštaji tri lekara o početku njene trudnoće validni. Navodno, sumnjivi su im pečati na tim dokumentima koji nisu bili savršeno vidljivi, te zbog toga traže veštačenje sa VMA.

"Pitam se da li oni traženjem tih veštačenja sumnjaju u kredibilitet Doma zdravlja Novi Sad i Kliničkog centra Vojvodine", navodi Emilija.

Podsetimo, uprava Karlovačke gimnazije dala je krajem novembra otkaz ugovora o radu profesorki ruskog, iako je ona u zakonskom roku podnela dokumentaciju da je trudna. Zatim su na njeno mesto zaposlili profesorku Nađu Marks, o čemu više možete pročitati OVDE. Na sve ovo reagovala je Inspekcija rada koja je shodno zakonu trudnu Emiliju vratila na posao, međutim, njene časove i dalje drži Nađa Marks.

"Prema mojim saznanjima i Nađi i meni u ugovoru o radu stoji da smo profesorke ruskog jezika za odeljenja II4 i IV4, s tim što časove drži Nađa, a ne ja. Pritom obe uredno dobijamo platu i putne troškove, ali ja zaista ne znam kako je sve to pravno pokriveno", kaže Emilija.

Dok se status quo ne promeni škola čeka da dobije odgovor Ministarstva prosvete na zahtev da se otvori još jedno radno mesto za poziciju profesorke ruskog jezika. U međuvremenu, Emilija i dalje nema zdravstvenu knjižicu, jer je prema rečima ljudi iz škole, "izdavanje knjižice u proceduri". Ona je trenutno u šestom mesecu trudnoće i planira da radi do porodiljskog bolovanja, odnosno do juna.

Autor: Gordana Ćosić

  • Srdjan

    11.03.2016 15:21
    smeniti direkorku
    Za ovakvo postupanje prema trudnici radniku profesoru potrebno je smeniti direktorku pod hitno. Koga ce ona da vestaci i da sumnja u lekare pa nije joj tata ostavio skolu da se tako ponasa a za jedno radno mesto isplacuje dve plate po kom to zakonu ....eto kako stede ...pod hitno je smeniti i da iz svog dzepa plati platu toj drugoj prof koju je dovela po necijem hiru ....bruka i sramota
  • mislim se

    11.03.2016 09:47
    Ko uopste uci ruski jezik i zasto? Valjda da bi se uposlili ruski nastavnici. Posle ce ista ta deca da upisu ruski na fakultetu (jer nemaju ideju cime bi se bavili u zivotu, a bas bi nesto studirali, po mogucstvu na filozofskom da ne zamaraju glavu mnogo, a na ruskom ima mesta... a i treba uposliti ruske predavace na fakultetu...), i eto gomile nezaposlenih u sledecoj generaciji da kukaju kako eto imaju diplomu, a drzava im nije obezbedila posao... Zacarani krug gde ne znas ko je gori, drzava ili narod.
  • ex chapman

    11.03.2016 08:57
    škola, tj. poreski obveznici, će sve ovo morati debelo da plate. čitao sam na 021 ranije o ovome i video da je Emilija angažovala Enike Veg. sve će ove "zafrkancije" ona debelo naplatiti za svog klijenta. plus naravno svoje troškove. ovaj slučaj je dokaz da je pravda dostižna čak i radnicima, pod uslovom da mogu da angažuju dobrog advokata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti