FOTO, VIDEO: Princ Čarls nakon Novog Sada u Kovilju pio čuvenu manastirsku rakiju

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom boravi danas u Novom Sadu u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu.

U Katoličkoj porti i na Trgu slobode kraljevski par je dočekao veliki broj građana, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa delegacijom Grada, brojni novinari i gajdaši.

Određen broj snajperista nalazio se na krovovima okolnih zgrada u porti.

 
 
 
 
 
Princ Čarls je u Katoličkoj porti otkrio spomen ploču medicinskim sestrama iz Engleske, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i ostale da žive i rade u Novom Sadu.
 
 
 
Kraljevski bračni par upoznao se i sa radom dece Osnovne škole "Milan Petrović", koju su oni pomagali kao porodica. Nakon završetka programa u Katoličkoj porti, princ Čarls i vojvotkinja Kamila su Zmaj Jovinom ulicom krenuli ka Galeriji Matice srpske, a usput su više puta zastali da se pozdrave i slikaju sa okupljenim građanima.
 
 
 
 
 
 
 
Potom je kraljevski par posetio Galeriju Matice srpske, gde su im predstavnici Britiš kaunsila predstavili program "Pokretni muzeji". Za svečani doček para ispred Galerije je bio postavljen i crveni tepih.
 
 
 
 
 
Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski, princ Čarls i princeza Kamila imali su priliku da se upoznaju sa radom ove institucije.
 
"Kraljevski par je znao dosta toga o našoj instituciji i onome šta radimo. Bili su veoma uključeni u programe sa tinejdžerima i sa decom mlađeg uzrasta i zaista su pokazali veliko interesovanje. Budući da je umetnost polje interesovanja princa Čarlsa, mislim da je on najviše uživao u konzervaciji i restauraciji ikona", poručila je Palkovljević.
 
 
 
 
 
Od Galerije Matice srpske kraljevski par je na poklon dobio grafičke listove na kojima su prikazani manastiri Dečani i Hopovo.
 
 
 
 
 
I ovde su snajperisti bili poređani po krovovima.
 
 
 
Princ Čarls stigao je u manastir Kovilj, gde ga je dočekao episkop bački Irinej i episkop zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Kada je ušao u manastir, oglasila su se crkvena zvona. Monasi su princa od Velsa upoznali su istorijom manastira, kao i sa radom rehabilitacionog centra za zavisnike od droge "Zemlja živih".
 
 
 
Na putu do manastira, a vozeći se kroz Kovilj, princ Čarls je prošao pored rodne kuće pesnika Laze Kostića, čija su strast bili poezija i engleski pisac Vilijem Šekspir. Princ je imao priliku da se upozna sa proizvodnjom organske hrane i rakije.
 
On je u čamcu obišao i koviljsko-petrovaradinski rit.
 
  
 
Za to vreme, vojvotkinja je prisustvovala prezentaciji srpske hrane u Karlovcima i sastala se sa lokalnim proizvođačima.
 
  
 
Inače je princ Čarls bio u Novom Sadu samo jednom do sada i to još 1978. godine. Tada ga je oduševila Petrovaradinska tvrđava, gde mu je priređen i ručak, a posebno ga je zainteresovala priča o kazaljkama čuvenog sata, zbog čega mala pokazuje minute, a velika sate. Kasnije je obišao i Spomen zbirku Pavla Beljanskog, pokazavši zavidno poznavanje srpske umetnosti, interesujući za dela Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde.
 
Kako je kraljevski par dočekan u centru Novog Sada možete pogledati u galeriji i u videu:
 
 
 
Autor: 021.rs
Foto: Tanja Lalić, Katarina Krajnović, Milan Đukić, Žarko Bogosavljević, Dejan Đolović, Zoran Strika, Clarence House
  • pawlle

    20.03.2016 17:54
    da li su ovi fucking popovi platili porez na rakiju
  • Julia

    18.03.2016 12:17
    Visit of Prince Charles
    Prijatan martovski suny day. Lepa prilika za susret sa Princom od Velsa i njegovom suprugom Kamilom. Neposredan čovek sa pozotivnom energijom.
    Jedno lepo iskustvo for Sent Patrick's day.
  • Gavrilo 19:14

    18.03.2016 09:03
    Nije mi jasno zašto svi prestolonaslednici izbegavaju Sarajevo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti