Matijević i Kostić udružili snage i proširuju biznis

Novosadski tajkuni Matijević i Kostić napravili su konzorcijum kako bi sačekali najpovoljniji momenat za kupovinu PKB-a, dok s druge strane sam Kostić uskoro kupuje još jednu šećeranu i to u Senti.

Vlada Srbije i grad Beograd najverovatnije će sniziti cenu PKB-a sa 154 na 91 milion evra, što je 30 odsto tržišne vrednosti te kompanije, jer su procene da je bolje i da se proda po nižoj ceni nego da ode u stečaj.

Da je trenutna cena previsoka smatra i Petar Matijević, koji zajedno sa Miodragom Kostićem planira da kupi ovo preduzeće. "Kupićemo PKB samo ako cena padne i bude prihvatljiva. Država treba da ima u vidu da je došlo do drastičnog pada cena poljoprivrednih proizvoda prošle godine i da postoji rizik ulaganja u ovu oblast", kaže on.

I dok je za investitore cena visoka, zaposleni smatraju da se kompanija prodaje u bescenje i nezakonito. PKB se prostire na skoro 18.000 hektara, ima preko 22.000 goveda, 8.500 muznih krava i 2.000 zaposlenih. Vrednost ovog preduzeća procenjena je na 303 miliona evra, a njen dug iznosi 70 miliona evra.

Kostić kupuje šećeranu u Senti

Kompanija "Sunoko" u okviru MK Grupe objavila je nameru za preuzimanje akcija senćanske šećerane TE-TO, koje su u rukama manjinskih akcionara.

TE-TO, koji zauzima oko petine domaćeg tržišta, nedavno je objavio da je prošle godine registrovao gubitak od 286 miliona dinara usled niskoh cena šećera u odnosu na veliki minus od 926 miliona dinara iz 2014. godine.

Na jučerašnjoj aukciji, tržišna vrednost ove šećerane iznosila je 8,3 miliona evra.

Autor: 021, Blic

  • djosa

    21.03.2016 16:29
    cia mafija
  • Samo toliko.

    21.03.2016 14:22
    Ne treba da pise 'kupuje' vec 'razj**available.
  • panonius

    21.03.2016 12:10
    providno
    A sad će neka nova racija tipa sablja, rezač.... blabla. I ništa, ovima niko ništa ne može kad su sve pod(za)kupili . Zlatousti , upljuva se ti od pravdoljublja i antikorupcije. Ko za tebe glasa taj je čisti degen!
    Šta znači pojam: tajkun ? Neopevani , nedodirljivi učesnik davosa na Kopiški !!!! A ko nije tamo - neka sisa prst! Deco , tišina , ima još nešto malko da se privatizuje !!!
    A onda , miševi , svi u svoje rupe !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti