Stonoteniserke Novog Sada bez konkurencije u Srbiji

Stonoteniserke Novog Sada osvojile su sva prva mesta na državnom prvenstvu koje je odigrano u Nišu prethodnog vikenda.
Za novosadski klub nastupale su Aneta Maksuti, Viktoria Tružinski, Ana Žofia Fenjveši i Aleksandra Savić, a one su ove i prethodne sezone zabeležile nezapamćene rezultate.
 
U finalu državnog prvenstva, u kategoriji seniorki, sastale su se Viktoria Tružinski i Ana Žofia Fenjveši. Tružinski je slavila sa 3:1 po setovima, pa je tako po prvi put u svojoj karijeri osvojila seniorsko državno zlato za 2016. godinu.
 
Kada je reč o konkurenciji ženskih parova, u finalu su Tružinski i Maksuti igrale protiv para Fenjveši-Savić. Ulogu favorita u ovom finalu potvrdile aktuelne Balkanske prvakinje u kategoriji do 21 godine, odnosno Tružinski i Maksuti, tako što su sa 3:1 po setovima pobedile svoje klupske saigračice Fenjveši i Savić.
 
Priču je zaokružila Ana Žofia Fenjveši, koja je u paru sa Valentinom Nađnemedijem odbranila titulu u mešovitim parovima
 
Članice STK Novi Sad su u sezoni 2015/16 na pojedinačnim seniorskim turnirima u Srbiji osvojile sva prva mesta, uključujuči i TOP 16 Srbije, koji okuplja sve naše najbolje domaće i inostrane igračice. U finalu tog pozivnog turnira, koji je održan u decembru prošle godine, Maksuti je pobedila najbolje rangiranu srpsku teniserku Ana-Mariju Erdelj sa 4:1 po setovima.
 
 
Od 16 medalja na poslednja četiri bodovnih turnira Novosađanke su osvojile 14 medalja, a primera radi, na tri turnira su igrale oba polufinala, što je ogroman uspeh.
 
One su 2015. godinu završile na četiri prve pozicije rang liste, kada je reč o domaćim igračicama. Od kada je Srbija samostalna zemlja, nije zabeleženo da jedan klub ima četiri igračice koje su na četiri prva mesta. 
 
Sportski direktor STK Novi Sad Dan Fracile rekao je za 021 da su rezultati njegovih stonoteniserki primećeni, a da je stigao i poziv iz reprezentacije Srbije.
 
- Njihova dominacija potvrđena je i pozivom u reprezentaciju Srbije. Govorim o Aneti Maksuti. Ona je kao najmlađa igrala na ekipnom prvenstvu u Maleziji, preciznije Kuala Lumpuru. Odigrala je jedan meč kao najmlađa takmičarka, a taj meč je i dobila. Verujem da će ona biti nosilac reprezentativne selekcije u budućnosti. Takođe, Viktoria Tružinski je bila peta na spisku, bila je sa reprezentacijom na pripremama kao sparing partner, pa se i od nje očekuje da se u budućnosti ustali u selekciji Srbije.
 
On dodaje da je ekipa veoma mlada, kao i da su Tružinski, Savić i Fenjveši zajedno na okupu već četiri godine, a prošle godine je došla i Aneta Maksuti, što je dobar nagoveštaj za budućnost, kako kluba, tako i samih igračica.
 
- Nije velika razlika između njih kada su godine u pitanju. Tri igračice su rođene 1995. godine, dok je jedna rođena godinu dana kasnije. Njih tri su na okupu skoro četiri godine, prošle se priključila i Maksuti, a ovaj potencijal su najavile još u juniorskim danima. Maksuti, Tružinski i Fenjveši su činile okosnicu juniorskog državnog tima. Ovo im je tek druga godina u seniorskoj konkurenciji, a verujem da će pravi uspeh tek doći. Zanimljiv podatak je da su Maksuti i Tružinski osvojile srebro na Svetskom omladinskom prvenstvu 2013. godine u Maroku, a na podstolju su, pored Kineskinja, stajale samo one. To je ujedno i poslednja ekipna medalja reprezentativnih selekcija.
 
 
Zanimljiv podatak je da su Novosađanke blizu 200. pozicije na svetskoj rang listi, a kako Fracile kaže, razlog zbog kojeg nisu na boljim pozicijama jesu i finansije.
 
- Problem je to što nema dovoljno novca da se ide na Pro-turove. Ipak, sada su pozvane u reprezentaciju, pa će kroz Evropska prvenstva i Evropsku ligu moći da skupljaju poene. To će im otvoriti vrata među 200 najboljih stonoteniserki - kaže Fracile. 
 
STK Novi Sad je ove godine igrao i Evrokup, a u četvrtfinalu je poražen od češkog Hodonina.
 
- Češki Hodonin je slavio sa 3:1. Za njih je igrala Štrbikova, koja je jedna od najboljih stonoteniserki Evrope. Bilo je veoma neizvesno, čak su se neki mečevi igrali i na poen razliku. Peti meč je bio veoma blizu, ali nismo imali dovoljno sreće i mirnoće u završnici setova. Ipak, i ovo je jedan veliki uspeh. Prethodno smo izbacili rumunsku Dumbrovicu, a verujem da je ovo našim igračicama ogromno iskustvo.
 
Osim što su uspešne stonoteniserke, ove četiri devojke su veoma uspešne na svojim studijama.
 
- Zapanjujuće je da su ove devojke, pored stonog tenisa, maksimalno posvećene i obrazovanju. Primera radi, Aleksandra Savić na Medicinskom fakultetu ima prosek 10, Ana Žofia Fenjveši je na istom fakultetu sa prosekom 9.70. Tu su i Aneta Maksuti, koja je na Filozofskom fakultetu, dok je Tružinski na Menadžmentu bezbednosti - kaže sportski direktor. 
 
Velike zasluge pripadaju i treneru STK Novi Sad Đorđu Bošnjakoviću, koji ovu ekipu vodi već pet godina.
 
Autor: Dejan Đolović (Dejan@021.rs)
  • cestitke

    23.03.2016 21:30
    uglavnom se ne pise o zenama u sportu...svaka cast za 021 sto se i njima bave..cestitke tim curama, prava retkost
  • I

    23.03.2016 19:33
    Čestitam!
    Bravo, devojke, svaka vam čast!
  • Ji Ji

    23.03.2016 16:49
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti