VIDEO, FOTO: 17 godina od NATO bombardovanja

Danas se navršava 17 godina od početka NATO bombardovanja 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a nakon neuspelih pregovora u Rambujeu o krizi na Kosovu.

Tokom 78 dana NATO je bombardovao vojne i civilne objekte širom Srbije, a do danas nije poznat tačan broj nastradalih. Procenjuje se da je poginulo oko 1.000 vojnika i policajaca, 2.000 civila, a ranjeno i povređeno je preko 10.000 osoba.

Novi Sad je tokom bombardovanja bio jedan od stalnih meta i pretrpeo je najveću materijalnu štetu od svih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji. Uglavnom su na meti bombi bili privredni i saobraćajni objekti i infrastruktura, ali su znatnu štetu pretrpeli i civilni objekti, dok su bezbednosne strukture imale minimalne gubitke i štetu jer su uglavnom pogođene prazne kasarne i magacini.

Broj nastradalih u Novom Sadu je i pored intezivnog bombardovanja bio mali. Nastradali su Oleg Nasov (29) na Varadinskom mostu 1. aprila i Milan Bajić (37) iz Šangaja na kućnom pragu, na samom kraju rata 8. juna. Prema nezvaničnim podacima, pored njih je nastradalo i oko 20 pripadnika vojske i policije, uglavnom u borbama na Kosovu. Međutim, do danas zvanično nisu saopšteni detaljniji podaci o njima, sem što je pre nekoliko godina rečeno da je u široj zoni Novog Sada tokom bombardovanja poginulo pet pripadnika Vojske, a teže su povređena četiri vojnika, ali bez podataka da li su oni bili Novosađani.

U bombardovanju je povređeno više desetina građana. Samo prilikom padanja bombi na stambeni blok na Detelinari kod Osnovne škole "Svetozar Marković Toza" povređeno je više od 40 osoba.

Bombardovanje Novog Sada je počelo 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Jugovićevo". Na Novi Sad je tokom 78 dana bačeno, kako se procenjuje, 420 projektila, porušena su sva tri mosta preko Dunava i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su Rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog veća i brojni stambeni objekti.

Bombe su padale i po Klisi, Šangaju, Vidovdanskom naselju, Sremskoj Kamenici, Detelinari...

Posebna tragedija za Novi Sad je bilo rušenje mostova, što je grad razdvojilo na dva dela. Varadinski most je srušen 1. aprila, Most slobode 3. aprila, dok je Žeželjev most bio više puta gađan raketama, da bi konačno pao 21. aprila.

Posle 17 godina, Novi Sad je obnovio većinu porušenih objekata osim zgrade Televizije Novi Sad na Mišeluku koja danas služi kao vežbalište za Civilnu zaštitu i službe spasavanja. RTV i pored projekata i planova još nije sagradio novi objekat prvenstveno zbog manjka sredstava. Obnovljeni su mostovi, izuzev Žeželjevog mosta čija izgradnja se zbog mnogobrojnih problema otegla i sve je izvesnije da neće biti završen ni ove godine, već eventualno 2018. 

Autor: 021.rs

  • Dragan Simić

    07.05.2019 00:10
    @Srđan - Veze sa istinom nemaš zlonamerni "čoveče". Koliko si samo laži napisao, koje će progutati oni koji nisu živeli u to vreme, ali ima nas još mnogo koji smo u tom periodu bili odrasle osobe i svedoci svega ono gšto je @G naveo, pa i gorih stvari od toga. Sram te bilo, ako za sram uopšte znaš.
  • G

    27.03.2016 16:52
    Šezdesetih smo dobili tzv. "deklaraciju o hrvatskom jeziku" koja je bila suprotna novosadskom dogovoru, novu muslimansku naciju, Albanci traže republiku i dato im je da ističu albansku zastavu - probajte to u SAD da uradite bez isticanja američke. Hajde da vi, tako upućeni, objasnite Izetbegovićevu islamsku deklaraciju, pa MASPOK i sve to još '70. - zašto su Hrvati tražili amnestiju za ustašku emigraciju, da vojni rok služe samo u Hrvatskoj, da koriste samo hrvatske simbole, da postanu konfederacija sa svojom vojskom i stolicom u UN? Sećate li se tzv. "bugojanskih" ustaša koji su pokušala da izazovu ustanak '72? Albanci '81. osnivaju OVK u Švajcarskoj, traže republiku i počinju sa progonom srpskog stanovništva o čemu su pisali zapadni mediji. SAD još '82. i njenom "direktivom 54" počinje da radi na izazivanju "tihe" revolucije u SFRJ. Sećate li se Kučanove izjave da je Srbima stvaranjem pokrajina od strane komunista uskraćeno pravo da stvore sopstvenu državu? Venetske teorije da Slovenci nisu Sloveni? Zabrane da se Srbi okupe u Ljubljani na protestu? Tuđmanovog ustaškog proglasa? Brisanje Srba iz hrvatskog ustava? Zabrane referenduma o srpskoj autonomiji u Hrvatskoj? Nacionalizam je "gospodine" sa "dobrim" a selektivnim pamćenjem krenuo da buja po SFRJ davno pre Miloševića, a najveća greška srpskog naroda osim njegovog biranja je što je pokušao da održi taj propali projekat "SFRJ". Ne, ne mogu da objasnim "tenkove na narod" u Ljubljani - jer ste to upravo vaša izmišljotina.
  • Branislav

    26.03.2016 16:44
    Slava herojima! Srdjane, doci ce dan....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti