Posle robota Marka, FTN priprema robota Saru

Humanoidni robot Marko projektovan na Fakultetu tehničkih nauka dobija devojku Saru.

Robot Sara (to je akronim od Socially Acceptable Robot Assistant) će najverovatnije biti u plavoj boji.

"Studenti su ženskog robota nazvali Sara i trebalo bi da posluži kao napredna platforma za istraživanja iz oblasti uverljivog socijalnog ponašanja robota u čovekovom okruženju. U početnoj smo fazi i imamo nacrt robota. Ne želimo da Sara potpuno liči na čoveka, već da bude jedinstvena jer je reč o robotu", kaže profesor na katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka dr Branislav Borovac.

Prema nacrtu, Sarino telo bi bilo nalik na ljudsko kako bi uz pomoć ruku i nogu mogla da obavlja sve ono što može i čovek.

"Sara bi, recimo, u vašoj firmi mogla da vam donese čaj i da razgovara sa vama. To bi podrazumevalo da ona prepoznaje prepreke na putu i da se kreće neometano. Ona bi, za razliku od Marka, imala bogatiji fond reči i mogla bi naprednije da komunicira verbalno i neverbalno. Istovremeno bi, ukoliko ne zna odgovor na neko pitanje, umela da slegne ramenima", kaže dr Borovac za "Blic".

Profesori Fakulteta tehničkih nauka novac za "rađanje" Sare zatražiće posredstvom konkursa Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, te bi ona za par godina mogla da oživi.

Marko će do tada čekati svoju žensku drugaricu u Dečjoj bolnici, gde će od kraja ove godine pomagati mališanima koji su oboleli od cerebralne paralize. Detaljnije o Marku možete čitati OVDE.

  • ???

    22.05.2016 09:23
    Posle će da ih pare i repliciraju? Rodna ravnopravnost? Ili će da ugrade hormone kako bi se ispoljila razlika u elektronskim kolima? Ili će na osnovu predrasuda da naprave algoritme?
    If is "onaj dan u mesecu" then goto "posebno ponašanje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti