Foto, kino, i video Savez Vojvodine iseljen zbog duga

Foto, kino, i video Savez Vojvodine izbačen je iz svojih prostorija u Nikole Pašića 34 zbog 1,7 miliona dinara duga "Poslovnom prostoru".

Sekretar FKVSV Siniša Bubnjevića kaće da udruženje redovno izmiruje troškove, ali su zbog besparice kasnili samo sa uplatama "Poslovnom prostoru".

"Godišnje nam treba oko 1,5 miliona dinara da normalno radimo, a od grada i pokrajine dobijamo između 500.000 i 700.000 dinara, pa se finansiramo iz projekata. Mislili smo da će "Poslovni prostor" imati sluha i da će nam pomoći da rešimo problem oko zakupa galerije i skladišnog prostora smanjenjem cene, otpisom duga ili barem njegovim reprogramom, ali ništa od toga", kaže Bubnjević za "Blic".

On dodaje da bi u godini kada se Novi Sad kandiduje za veropsku prestonicu kulture, udruženje od izuzetnog značaja za grad kao što je FKVSV trebalo da bude oslobođeno plaćanja prostora, jer je takva praksa u većini lokalnih samouprava širom Srbije.

U "Poslovnom prostoru" samo kažu da oni rade po zakonu i da u ovom slučaju konkretne korake mogu da preduzmu samo na osnovu preporuke gradske vlasti i Skupštine grada.

U Upravi za kulturu kažu da samo mogu uticati da zakup bude prostora bude manji nekoliko bodova, a sve ostalo je na FKVSV i "Poslovnom prostoru". Dodaju da nisu dobili nikakav zahtev za pomoć, ali ukoliko do toga dođe, probaće da reaguju.

Podsetimo da je nedavno Udruženju književnika Vojvodine pretio isti scenario takođe zbog duga "Poslovnom prostoru", ali je njihovo iseljenje odloženo dok se ne formira nova gradska vlast. Više o tome možete pročitati OVDE.

  • vredi razmisliti

    29.05.2016 20:38
    Izgleda jeste tako da da ugasice sve kao i tvoje mozdane celije, nego S.Bubnjevic mi je poznato ime nesto, bice da je od onih bubnjevica iz starog leca il okoline, juzni banat, bio je neka faca u gradu, valjda ce uspeti ovo da resi
  • Deran

    29.05.2016 20:09
    Lopovluk
    Nekako mi se čini fa ovi nisu plćali komunalije!?
  • Zlatno oko

    28.05.2016 16:20
    Kroz objektiv
    Kao neko kome je fotografija značila, i znači još uvek, moram da se javim. Ovakve institucije moraju da postoje u jednom gradu koji pretenduje da bude kulturni centar. Lokacija za Savez i galeriju je lepa zato što je u centru grada i mnogima je usput (zato je, možda, nekom i zapala za oko). Međutim, i FKVSV, i DKV, i mnoga druga udruženja ovog tipa bi mogla biti smeštena na jednom mestu kao što je kasarna "R.A. Rajs". Tu bi mogli organizovati svoje aktivnosti, priređivati izložbe, kurseve, predavanja, okupljati zainteresovane ljude. Sličan primer je pulska kasarna "Rojc" (http://rojcnet.pula.org/) u kojoj su smeštena brojna udruženja, imaju prostor za probe za lokalne bendove i gradski duvački orkestar. Svi oni se, na neki način, posle oduže gradu kroz manifestacije koje organizuju. Možda je populacija koja bi posećivala ovakvo mesto u NS na nivou statističke greške, ali ti ljudi mogu učiniti grad zanimljivijim i više ga osetiti kao svoje mesto za život, a ne kao jedan veliki tržni centar u kom mogu samo da jedu, piju i kupuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti