FOTO: Smeće koje mladi ostave na keju svako jutro čisti jedna žena

Gomila smeća koja ostane na Keju žrtava racije, na platou kod spomenika, ujutru dočeka radnicu JKP "Čistoća" Vesnu, koja najčešće sve sama čisti.
Kej je, pored Studenjaka i Trga republike, jedno od najpopularnijih okupljališta mladih tokom proleća i leta.
 
Oni najčešće za sobom ponesu piće, grickalice i bezbroj kesa, koje će i pored brojnih kanti, uglavnom ostaviti na betonu. Kada zabava prođe, ostaju otpaci koje već šest godina svakodnevno sklanja Vesna. Prema njenim rečima, slika koja je dočeka ujutru je odraz nas samih i naše kulture.
 
"Svako jutro me zatekne ista slika, gomila kesa, flaša, pikavaca, smrad urina. Dođem na kej u 6 ujutru, tada i dalje mladi budu ovde, i potrebno mi je tri sata da sve dovedem u red. Ali džaba što čistim kada se sve ponavlja iz dana u dan. Meni je zapao baš ovaj teren, ali to nije bitno, važan je bezobrazluk i nemar u svemu ovome. Stvarno mi nije jasno, imaju ovako lep prostor i onda ga unište. Što je najgore, svuda se nalaze kante i kontejner je preko puta ulice", kaže ova čistačica za 021 i dodaje da komunalna policija ništa ne radi povodom ovog problema.
 
 
Vikendom je dočeka najviše smeća, a da bi uspela da očisti sve, poslovođe su od skoro angažovale još jednog radnika koji joj u tome pomaže. Naša sagovornica ističe da joj je jasno da mladi žele da se zabave, ali da to ne opravdava stanje kakvo ostave za sobom.
 
"Ove godine imamo više posla, jer se kafići ranije zatvaraju i zbog toga mladi uglavnom dolaze ovde, jer nemaju gde, a i provod im je samim tim jeftiniji. Međutim, kada krene 'Exit' festival bude još više posetilaca keja, što znači više smeća. Nemam ja ništa protiv mladih i toga da se oni zabavljaju, i treba da žive, ali samo nek povedu malo računa i o drugima", priča Vesna.
 
  
 
Ova Novosađanka ističe da bi jedino rešenje za ovaj problem bilo da mladi koji dolaze na ovaj plato, smeće bacaju u kante, kojih ima sasvim dovoljno.
 
Poslovođa JKP "Čistoća", koji se u subotu ujutru zatekao na platou kod spomenika "Žrtava racije" kaže za 021 da svi za ovakvo stanje krive "Gradsku čistoću", ali da je to problem na kom moraju da rade i druge institucije.
 
"Naše je jednostavno da održavamo teren čistim, što mi i činimo, nije na nama da sprečavamo omladinu da dolazi ovde. Vikendom ovde šaljem dva radnika kako bi se sve očistilo, a po planu i programu bi trebalo da šaljem jednog. I oni se svega tu nagledaju, ljudi mokre gde stignu, nekad moramo i da čistimo tragove krvi", kaže ovaj poslovođa.
 
Plato kod spomenika "Žrtava racije" je već dve godine popularno okupljalište mladih, zbog čega se mnogi stanari ovog dela grada žale. Naime, mladi ostaju na keju do ranih jutarnjih časova, a dvorišta ulaza su pretvorena u javne toalete, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
  
  • Mile

    17.06.2016 07:32
    Taman onog sto je kupovao glasove i njegovog pajtasa kurinu poslati na drustveno koristan rad da pomazu ovoj gospodji narednih 20 godina
  • Неђо из Кистања

    15.06.2016 21:49
    Геноцид
    Ми смо ваљда једина земља на свијету (поред Хрватске - потражи мало информација о плажи Зрће и шта су усташе тамо урадиле а данас је то хрватска Ибица) у којој је могуће да се журке младих људи дешавају свакодневно на споменику српским, јеверејским и осталим жртвама геноцида које су починили мађарски хортијевци у Другом свјетском рату. Ај што је могуће, али што је свима то постало нормално, то је више забрињавајуће.
  • Komi fo-Miko fo

    14.06.2016 21:00
    @ stanovnik keja
    Ti "mladi" bacaju flase , urlaju , tuku se , povracaju , uriniraju na sred keja . Inace ima nas koji nismo dosli sa planine vec smo starosedeoci koji vole i cuvaju svoj grad za razliku od ovih vasih "mladih" .
    Ovo su vaše reči... zar ovde niste napravili podelu na starosedeoce i na one došli sa planine? Moj komentar nije nekulturan, napisala sam da Vam je glupa podela, što i jeste, jer podela može biti na vaspitane i na nevaspitane a ne na starosedeoce i na sišle sa planine, bar u ovom slučaju! Vaspitan čovek čuva svoj grad bez obzira od kada je u njemu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti