Novosadsko Tužilaštvo ne reaguje na prijavu grupe građana

Grupa oštećenih podnela je krivičnu prijavu protiv jedne kanadske firme i zastupnika koje tereti za prevaru u posredovanju za dobijanje radne vize na Novom Zelandu.

Kako javlja Fonet, građani u prijavi tvrde da su ih po dolasku na Novi Zeland imigracione vlasti pritvorile i nisu odobrile ulazak u zemlju, čime im je "ukaljan ugled i čast sa međunarodnim implikacijama".

Misleći da su dvojica osumnjičenih ovlašćeni predstavnici kanadska firme i da je njeno predstavništvo registrovano u Srbiji, oštećeni su uplatili po 2.500 dolara za radnu vizu i dodatno novac za druge troškove. Oni navode da su im ta dvojica, umesto radnih viza obezbedili samo ulazne vize za Novi Zeland, zbog čega su 24 sata zadržani u imigracionom pritvoru na aerodromu u Oklandu i nije im dozvoljen ulazak u zemlju.

Po povratku u Srbiju, ova grupa građana iz Novog Sada i Beograda utvrdila je da u registru privrednih društava Agencije za privredne registre nema upisanog predstavništva tog pravnog lica, niti je moguće utvrditi u kojem statusu ono posluje. Jedino su uspeli da dođu do podataka da je kompanija u Kanadi i ko je njen osnivač. 

Oni ističu da su u februaru podneli krivičnu prijavu policiji i nadležnom tužilaštvu u Novom Sadu, koja se, kako navode, još od marta nalazi u tužilaštvu, zbog čega su i odlučili da ceo slučaj sada učine javnim. Advokati oštećenih upozoravaju da, zbog sporosti u rešavanju tog slučaja, brojni građani mogu biti prevareni i zahtevaju da tužilaštvo reaguje.

Ovi građani traže da im se vrati novac i da se odgovorni za prevaru kazne, a da se odluka nadležnog pravosudnog organa javno objavi, kao zaštitna mera, ali i dokaz imigracionim vlastima Novog Zelanda da oni nisu prevaranti. Građani traže nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, za koju smatraju da je nemerljiva, jer im je ugled ukaljan zlom namerom i prevarom drugih.

Napomena: Tekst je izmenjen s obzirom na to da je krivična prijava grupe građana odbačena.

  • evgenije

    22.06.2016 11:59
    Znači, ovi su prvo nekome na ruke dali po 2.500 dolara u kešu pa su tek pošto su skontali da su prevareni išli okolo da proveravaju postoji li firma ili ne. Neverovatno kako je u Srbiji još uvek lako zaraditi poprilično novca na šemu trange frange. Priđe ti totalno nepoznati lik, napričati gomilu bajki a tu mu daš gomilu novaca da te uvede u tu bajku.
  • ?

    22.06.2016 11:04
    Bas gradjana?
  • Nažalost

    22.06.2016 09:11
    Verovatno su u pitanju dokazi. Prevaranti prouče postupak i sude sami sebi prema zakonu pre ulaska u prevaru. A zatim sve prilagode tome da je tužba neodrživa.
    Postojanje ugovora nije dokaz krivičnog dela prevare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.