Energetski efikasno naselje "niče" na padinama Fruške gore

Na Mišeluku je u toku izgradanja energetski efikasnog naselja "Solarna dolina".

Kako za "eKapiju" kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirano je 10 stambenih jedinica i jedan poslovni objekat, a rok za realizaciju je jun 2017. godine.

U ovoj fazi gradiće se stambeni objekti (kuće u nizu) veličine od 80 do 160 m2. Svaka kuća će imati garažu, pa su tako za sedam stambenih jedinica predviđene prizemne garaže u odvojenom objektu, dok će preostale tri kuće imati garaže u suterenu samog objekta.

U drugoj fazi će se graditi 97 kuća, kao i dodatni poslovni objekti i 56 garaža. Naselje "Solarna dolina" prostiraće se na ukupno 4,3 hektara, te će nuditi dodatne sadržaje kao što su obdaništa, sportski i rekreativni tereni, trim stazu, prodavnice i druge komercijalne objekte.

Izvođač radova na ovom projektu je novosadska firma "Termo-Inženjering".

Osim lokacije na padinama Fruške gore, projekat "Solarna dolina" izdvaja se i po energetskim parametrima objekata. Naime, ovo naselje će se snabdevati energijom iz obnovljivih izvora uz pomoć solarnih kolektora i toplotnih pumpi. Objekti se grade u B energetskom standardu, a cilje je da se obezbedi veći komfor stanara, kao i niži troškovi eksploatacije objekata.

"Za stan od 80 m2 u "Solarnoj dolini" može da se ostvari godišnja ušeda od 900 do 1.000 evra, u poređenju sa objektom iste kvadrature koji je priključen na sistem daljinskog grejanja", kažu investitori.

Kuće u "Solarnoj dolini" imaće centralno podno grejanje, a usluge grejanja, hlađenja i održavanja objekata preuzeće specijalizovana firma. Svaki stan imaće merače potrošnje vode i toplotne energije, dok će se toplotna podstanica nalaziti u poslovnom objekatu.

Kuće u drugoj fazi gradnje će biti sa ravnim zelenim krovovima, a dodatno će uz privatna dvorišta postojati ograđeni prostor za biobašte. Stanovnici naselja "Solarna dolina" će, dakle, moći da uzgajaju povrće i voće.

  • Nikola

    06.07.2016 18:29
    Usteda od 800-1000e, kako?
    Ako ja za kucu od 230m2 potrosim 600e na gas za grejanje u toku cele godine, kako to onda neko na 80m2 moze da ustedi od 800 do 1000e.
    Neko se izgleda malo preracunao.
  • drx

    06.07.2016 18:26
    850e+pdv
    @che
    850e+pdv
  • Dragan

    06.07.2016 16:31
    Svaka čast za ideju
    Konačno neko da primeti potencijal obnovljivih izvora energije i da pokuša da to sprovede u delo. Sve pohvale, nadam se da će ideja uspešno biti realizovana.
    Toplana u gradu naplaćuje grejanje 95 din/m2 tokom cele godine. Toplu vodu neko ima centralnu, pa tako plaća, a neko greje preko bojlera, pa plaća kroz struju. Ne znam što se neki čude, kao da u životu nisu platili informatiku :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.