Apoteka "Novi Sad" i dalje bez novih lekova

Apoteka "Novi Sad" i dalje ima problema sa snabdevanjem lekovima, iako je nedavno dogovoreno da dobavljači odlože naplatu dugova ove ustanove.
Apoteka je već nekoliko meseci suočena sa nestašicom, a odlaganjem duga od 245 miliona dinara bi joj bile omogućene nove nabavke. Međutim, sada dobavljači traže garancije da će sredstva za isplatu novih lekova biti unapred obezbeđena. 
 
Prema rečima v.d. direktorke Apoteke Nade Ilić od Upravnog odbora je zatraženo da odlukom, izjavom ili potvrdom garantuju redovno plaćanje nove nabavke lekova koji se ne izdaju na recep.
 
"Najpre je dogovoreno da mi, nakon što nabavke stignu, do dogovorenog datuma isplatimo nove obaveze. Prosto, dobavljači se boje da nam daju robu i čekaju da se problem reši na nekom drugom nivou", objašnjava Ilić.
 
UO je doneo odluku da se zakaže sastanak kod gradonačelnika i da se pokuša naći rešenje, s obzirom na to da ova ustanova ne može da garantuje niti obezbedi finansijska sredstva za preuzimanje novih obaveza. 
 
Nakon protesta apotekara održanih u maju i junu, sastanaka sa članovima gradskog veća za zdravstvo i gradonačelnikom, prvobitnim dogovorom sa dobavljačima, a zatim njegovom izmenom, Nada Ilić ima utisak da se situacija još uvek ne rešava. Apoteka i dalje posluje otežano, zarada je smanjena tri puta, a od preostalih lekova na lageru ova ustanova isplaćuje stare dugove.
 
"Na taj način se nekako snalazimo i preživljavamo. Nažalost, Grad finansijski ne može da nam pomogne, jer za to nisu predviđena sredstva u budžetu. Sa druge strane, može kao lokalna samouprava da utiče na pokrajinu i republiku ne bi li se ovaj problem rešio", dodaje naša sagovornica.
 
Podsetimo, Apoteka "Novi Sad" se poslednjih godina suočava sa otežanim radom, što je eskaliralo protestima radnika. Oni su zahtevali da Grad preuzme odgovornost, jer su, prema njihovim rečima, gradski čelnici ti koji su postavljali rukovodstvo apoteke. Nakon dva protesta i najavljenog trećeg, gradonačelnik je predstavnike Apoteke pozvao na sastanak na kom je dogovoreno da će Grad pružiti podršku ovoj ustanovi.
 
Sa dugom od 245 miliona dinara i preko 5.800 neizmirenih obaveza, Apoteka "Novi Sad" je treći najveći dužnik među državnim apotekama, a više o problemima ove ustanove možete pročitati OVDE.
  • Ligo

    12.08.2016 11:24
    htela si
    LSV, htela si u ovu vlast i sad ne kukajte, ajde stručnjaci iz LSV-a zajedno sa SNS-om i inkorporiranom Trećom Srbijom i DDD rešite problem.
  • baba vanga

    11.08.2016 12:15
    gde se denuse nasi novci?
    Nema tog carobnog stapica koji ce resiti ovu problematiku. Lako je izvuci zakljucak gde su otisli novci; samo neko treba da istupi i prizna. Da je isti Čankov kadar stomatolog, počeo sa urušavanjem apoteke , da bi prethodna direktorka to zavrsila.
    Gubitaš si,ali i dalje ostaješ u prostorijama koje koštaju basnoslovno. Delis plate i stimulacije kao da će to neko drugi platiti.
    I onda taj glupi ZJN po kojem moaš da postupaš i dovoljno je da neko uloži prigovor, a mnogi su to radili kako bi onemogućili apoteku da ima lekove- čitaj,kako bi pacijenti išli u privatne apoteke..dovoljno je da se već okrnjeno poslovanje počne urušavati.
    Grad je stajao uz apoteku dok je imao koristi od nje,a dolaskom raznih Zegina- kojeg su i Bugari isterali, ali samo je nama dobar- ni Hrvati mu ne daju da udje kod njih na tržište- ovo sve mi lici na obezvredjivanje same ustanove kako bi je ti isti dobili za tepsiju ribe.
    Onda treba javno istupiti i reći da apoteka mora na prodaju.
    Jer ovako nema tog čarobnjaka koji će zaraditi da bi namirio dugove koji se vuku vec 2 mandata unazad.
    Pitajte taj isti Phoenix i druge zašto su sad stali sa isporukom lekova,a pre toga su apoteku punili njima? Da bi ti isti mogli da ih kupe za ta poraživanja..jasno je kao dan..
    Tuga velika i licemerje još veće. Ko ce prvi istupiti i reći da je car go?
    Jer ovo je tek vrh ledenog brega. pocelo je sa Pančevom ali neće stati na AU Novi Sad..nažalost
  • Zivan

    11.08.2016 11:45
    Situacija se ne mozze ressiti na lokalnom nivou. Drzzava je nekada apoteke tretirala kao ustanove, to je joss saccuvano u nazivu, a statusno ih je preobrazila u lokalna javna preduzeca. Stoga i apoteke prave gubitke, kao i, manje. visse, sva javna preduzeca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti