Rekordan dug roditelja prema Radosnom detinjstvu, čeka se odluka Grada

Dug roditelja za boravak dece u vrtićima "Radosnog detinjstva" dostigao je rekordnih 58 miliona dinara, zbog čega u ovoj ustanovi traže od Grada da reaguje.
Iako je u pojedinim medijima objavljeno da će zbog duga deca neplatiša biti izbačena iz vrtića, direktorka "Radosnog detinjstva" Mirjana Đurđev kaže za 021.rs da do toga neće doći.
 
"Mi nećemo da izbacujemo decu iz vrtića. Želimo da apelujemo na roditelje da ispune svoje obaveze, jer ukoliko oni plate onda će i usluga biti kvalitetnija. Svakako je potrebna reakcija nadležnih organa i mi ćemo postupiti u skladu sa njihovom odlukom. Imaćemo sastanke, jer se ovaj problem mora rešiti, ali tako da deca ne ispaštaju. Deca su u svemu ovome najmanje kriva, tako da verujem da ćemo naći rešenje koje odgovara i roditeljima i našoj ustanovi", navodi Đurđev.
 
U Gradskoj upravi za obrazovanje su za "Blic" rekli da je izbacivanje nedužne dece moguće, ali kao krajnja mera. "Ova mera zavisi isključivo od roditelja i ne bismo želeli da budemo prisiljeni da je sprovedemo", kažu u Upravi za obrazovanje i dodaju da je simptomatično što najviše duguju roditelji čija je platežna moć veća od prosečne.
 
Đurđev dodaje da se neplaćanje dečjeg boravka u vrtićima odražava na celokupno poslovanje "Radosnog detinjstva".
 
"Najviše dugujemo dobavljačima za hranu, a praktično bi se rešili pola duga kada bi roditelji isplatili ono što je zaostalo. Ne možemo da poboljšamo uslove rada, jer nas praktično sami roditelji opstruišu. Iz sopstvenih sredstava ne možemo da obezbedimo dodatnu obuku vaspitača ili nabavku rekvizita za rad sa decom", objašnjava Đurđev.
 
U 69 objekata "Radosnog detinjstva" boravi oko 16.000 mališana, a kako kaže Đurđev, ponekad se iskorištava činjenica da se ovde radi o deci.
 
"To pre svega nije novosadski. Onima koji ne mogu da plate sva dugovanja, njima damo mogućnost da to učine na rate, i tako otplaćuju. Imam utisak da građani nisu svesni koliko njihova odluka o neplaćanju utiče na funkcionisanje ustanove, a samim tim i na decu u njoj. Kao da je roditeljima lakše da novac daju na boks cigareta, nego na boravak svoje dece u vrtićima. Na kraju deca ispaštaju, a najmanje su kriva", zaključuje naša sagovornica.
 
Slična situacija zadesila je "Radosno detinjstvo" i 2013. godine. Tadašnji direktor Marko Grgurović je bio daleko rigorozniji, te je zbog duga od 2,3 miliona dinara ispisano 651 dete. Nakon izmirenja dugova, deca neplatiša su vraćena u vrtiće.
  • Dejan

    14.08.2016 14:50
    Oglasne table i ispis 500 dece
    Na oglasnim tablama objaviti imena roditelja koji kasne duže od tri meseca, dati rok za plaćanje 15 dana i ispisati 500 dece sa najvećim dugom, naravno da će se tako 90 posto duga naplatiti
  • vaspitacica

    13.08.2016 15:37
    novi sad
    i SADASNJI CLANOVI UPRAVNOG ODBORA imaju DUG ali ih to ne sprecava da upisuju decu nekih svojih prijatelja preko veze(podaci poznati na blagajni za decu)...pu je ustanova za odrzavanje socijalnog mira i placa veliku cenu za ogromno biracko telo...16000 dece puta dva roditelja puta cetiri babe i dede...toliku participaciju ne bi ni Dubai izdrzao...kako god ali ugovori nisu dobri i ne podrazumevaju nikakve sankcije...kada dugujete za struju ili informatiku na vrata vam dodju izvrsioci i bas ih briga za malu decu...cemu uopste ove besmislene price...ljubav za ljubav a sir za pare i tacka
  • lili

    12.08.2016 15:24
    Toliko dece je ostalo bez mesta u vrticu, a ovi sto imaju ne placaju! lepo ispisati decu i upisati drugu decu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti