Spomen-ploča Karađorđu - dve godine se najavljuje, a uopšte se ne razmatra

Postavljanje spomen-ploče vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću Karađorđu još uvek je neizvesno, jer Savet za kulturu grada nije ni razmatrao stručna mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika i Zavoda za urbanizam.

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića iz 2015. godine da se na Petrovaradinskoj tvrđavi postavi spomen-obeležje Karađorđu. Međutim, da bi se donela odluka o njenom postavljanju neophodna su i stručna mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada i Zavoda za urbanizam. Ove institucije su dostavile svoja mišljenja Savetu u aprilu prošle godine, ali ona nisu uopšte ni razmatrana, tako da je spomen-ploču, za sada, nemoguće postaviti.

Poslednji put, u oktobru prošle godine 021.rs je od Gradske uprave za kulture dobio odgovor da će spomenik biti postavljen u prvom kvartalu 2016. Kako smo već ušli u poslednji kvartal 2016. evidentno je da spomen-ploča voždu neće biti podignuta, barem ne u ovoj godini, jer za to nisu planirana sredstva.

Na pitanje da li se u međuvremenu odustalo od postavljanja spomen-obeležja, u Skupštini grada su nam odgovorili da "u radu Saveta za kulturu Skupštine grada nije nastala takva informacija, jer nakon prihvatanja inicijative za postavljenje spomen-ploče Savet nije razmatrao stručna mišljenja institucija".

Takođe, i dalje ostaje nepoznanica kako će izgledati spomen-ploča, kao i šta će na njoj biti ispisano.

Inače, samu inicijativu već dve godine prate spekulacije da li će biti realizovana ili ne. Prvobitno, spomenik Karađorđu je trebalo da se podigne na Petrovaradinskoj tvrđavi 2015. godine. U međuvremenu, gradonačelnik se konsultovao sa stručnjacima, te je zaključeno da je primerenije da umesto spomenika bude postavljena spomen-ploča na zgradi Oficirskog paviljona na Tvrđavi. Nakon toga, u medijima je u nekoliko navrata najavljivano njeno postavljanje, a zatim i odlaganje za narednu godinu.

U saopštenju Saveta iz 2015. stoji da se u inicijativi gradonačelnika za postavljanje spomen-ploče navodi da je vođa Prvog srpskog ustanka sa porodicom i najbližim saradnicima, nakon propasti ustanka 1813. godine, na kratko, nepuna tri meseca, bio interniran na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"S obzirom da ovaj period njegovog života u internaciji, posle sloma Prvog srpskog ustanka, predstavlja tešku epizodu našeg vojskovođe i rodonačelnika kraljevske dinastije, a kao istorijska ličnost od nacionalne i evropske važnosti svojim boravkom na Petrovaradinskoj tvrđavi je obeležio i zavičajnu istoriju, smatram da bi bilo i prigodno i značajno da se ovaj istorijski događaj obeleži izradom i postavljanjem umetničke spomen ploče na objektu u kojem je boravio", zapisao je gradonačelnik u svom predlogu.

  • Terješkova

    13.09.2016 21:25
    Za mene je to sve bacanje para! Kakve ploče, kakvi bakrači!! Bolje pokrpite rupe na putu da mi ne otpadne točak!!
    @V
    Ne kaže se Srbijanska već Srpska zastava!!
  • V

    12.09.2016 17:45
    -
    aktuelna vojvođanska zastava na sebi ima srbijansku trobojku (plod kompromisa), buduća tzv. "tradicionalna" zastava još sličnija srbijanskoj zastavi, usred Vojvodine je ime stadiona "Vojvodina" bilo nepoželjno i promenjeno u Karađorđe, latinica i drugi i to zvanični jezici nestaju i sad još i ova nepotrebna tabla. Koliko god se trudili, Vojvodina će ipak ostati drukčija, bar donekle
  • Drondžija

    12.09.2016 15:06
    @Panta
    Pričate gluposti! Svi dobro znaju da je Karađorđe s Detelinare i to Nove - kod ABC-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti