Fizioterapeuti KCV-a pomažu starima danas na Trgu slobode

Povodom međunarodnog dana fizioterapeuta, fizioterapeuti Klinike za medicinsku rehabilitaciju održaće na Trgu slobode preventivne preglede za starije osobe, danas, 8. septembra, od 11 do 15 časova.

Ove godine Svetska konfederacija za fizikalnu terapiju (WCPT) obeležava Međunarodni dan fizioterapeuta pod sloganom "Dodajte život godinama" sa ciljem prevencije padova kod starije populacije.

Padovi su vodeći uzrok povređivanja. Statistički gledano svaka treća osoba starija od 65 godina jednom godišnje doživi pad. Čak 10 odsto ljudi nakon pada zadobije neku ozbiljnu povredu ili prelom kosti. Pored fizičkog povređivanja, padovi imaju značajan psihološki i socijalni uticaj. Dobro je poznat strah od ponovnog padanja, gubitak samopouzdanja i smanjenje fizičkih i društvenih aktivnosti.

Uprkos statističkim podacima, padovi nisu prirodni deo starenja. Mnogi od njih se zapravo mogu sprečiti. Fizioterapeut kao kvalifikovani stručnjak svojim tehnikama i veštinama može pomoći da se smanji rizik od pada. Edukativnim aktivnostima dugoročno se utiče na prevenciju nastanka komplikacija koje remete kvalitet života sugrađana starije životne dobi.

Planirano je da fizioterapeuti obave preventivne preglede građana i daju savete kako da poboljšaju svoju fizičku spremnost sa ciljem očuvanja dugoročne samostalnosti i funkcionalnosti. Zainteresovani sugrađani će dobiti konkretne savete vezane za kontrolu balansa, jačanje mišićne snage, očuvanje funkcionalne pokretljivosti i preporuke o adekvatnom uređenju životnog prostora sa akcentom na maksimalnu bezbednost.

Takođe će im se pružiti individualni program telesnog vežbanja koji je moguće primeniti u datim uslovima. Deliće se flajeri na kojima su sažeto prikazani najvažniji elementi koji ukazuju na potencijalni rizik od pada, ali i način na koji će se taj rizik eliminisati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti