Novi Sad na listi najugroženijih gradova

Novi Sad, Beograd i Niš našli su se na interaktivnoj mapi koja pokazuje kolika opasnost preti kojim gradovima sveta.

Dok Novi Sad i Niš imaju indeks opasnosti od 1,1, zbog manje zagađenosti vazduha i manjeg porasta stanovništva, Beograd se našao među gradovima sa srednjim "nivoom krhkosti" i indeksom od 1,8.

Beograd ima isti indeks kao i Sarajevo i oni predstavljaju gradove kojima na Balkanu preti najviše opasnosti.

Prema ovim podacima, stopa ubistava u Beogradu je prošle godine iznosila 1,3, nezaposlenog stanovinštva je bilo oko 18 odsto. U Beogradu je prošle godine zabeleženo i jedno terorističko ubistvo, a bilo je i dosta demonstracija, navijačkih sukoba i drugih konfliktnih situacija.

Stručnjaci sa Instituta "Igarape" u saradnji sa "Svetskim ekonomskim forumom" i još nekim organizacijama objavili su interaktivnu mapu koja pokazuje kolika opasnost preti kojim gradovima, na osnovu prošlogodišnjih podataka.

Na mapi je označeno 2.100 gradova sa stanovništvom većim od 250.000.

Za pravljenje mape korišćeni su podaci Svetske banke, Svetske zdravstvene organitacije, OEBS-a, UN-ove kancelarije za drogu i kriminala i raznih akademskih radova.

Za sve ove gradove je utvrđeno kakva je bezbednosna situacija u njima, kolika je stopa ubistava, koliko je terorističkih napada u njima počinjeno, da li se u njima vode oružani sukobi, kolika je zagađenost vazduha, kolika je opasnost od prirodnih katastrofa kao što su poplave, cikloni, suša.

Među kriterijumima su i nezaposlenost i nejednakost plata, neregulisana urbanizacija, siromaštvo...

Prema tim podacima, utvrđeno je da su najkrhkiji gradovi, odnosno oni kojima preti najveća opasnost od uništenja, oni koji se nalaze na Severu Afrike i na Bliskom istoku. Svi gradovi su ocenjeni indeksima od 1 do 4, gde je 4 ocena za najveću opasnost.

Ima 66 gradova sa ocenama od 3 do 4 koji važe za najugroženije gradove. Najgore se kotiraju gradovi u Somaliji, zatim Avganistanu, Iraku, Jemenu i Siriji.

Čak 47 od 50 gradova u kojima ima najviše nasilja nalazi se u Latinskoj Americi, najviše u Hondurasu i El Salvadoru. Sa druge strane, najniži indeks opasnosti imaju gradovi u Evropi, Severnoj Americi, Japanu i Australiji.

  • salatare

    27.09.2016 14:41
    @kaligula
    Slazem se u potpunosti saVama, svaki kutak,park i terase ce biti kultivisane salatom.Mi cemo jesti zelje a on ce trositi one suske sto mu koalicioni partner oprasta.
  • nss

    27.09.2016 08:28
    nss
    nekada smo bili najbezbedniji,najcistiji grad....sve su uspeli da pokvasre,ali bas sve pa cak i vazduh
  • Megadent doktorant

    27.09.2016 08:28
    Pade procenat
    Toliko o Megadent dr. Ministrovom padu za 37 procenata...:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti