Novosađani rado priznaju brzu vožnju zarad upola niže kazne

Zarad manje kazne, izbegavanja sudskog postupka i enormnih troškova, sporazum sa saobraćajnom policijom o priznavanju saobraćajnog prekršaja je u prethodnih godinu dana potpisalo 2.225 vozača.

Onih koji priznaju kršenje saobraćajnih propisa sve je više, kao i vozača koji su voljni da u roku od osam dana plate upola manju kaznu.

Mada se sporazumi, kako ističe Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda, mogu sklapati za sve - sa saobraćajnim prekršajima se prvo počelo i oni prednjače u odnosu na sve ostale. Činjenica je da muškarci čine saobraćajne prekršaje daleko više od žena, pa su njihove nagodbe s policijom brojnije.

"Najviše sklopljenih sporazuma je zbog prekoračenja brzine i takvih je 60 odsto. Sledi vožnja pod dejstvom alkohola, a preostalih deset odsto odnosi se na sve druge prekršaje", objašnjava Kozarski.

Zahtev za sklapanje sporazuma o priznavanju prekršaja vozač može podneti od kada dobije poziv kod sudije, pa do donošenja prvostepene presude. Zahtev se podnosi saobraćajnoj policiji, a ukoliko je komunalni, nadležnoj inspekciji.

"I mogućnost plaćanja manje kazne primenom prekršajnog naloga se uveliko koristi, o čemu svedoči podatak da čak 75 odsto iskoristi pogodnost da plate samo pola kazne određene u fiksnom iznosu, ali ukoliko to učine u roku od osam dana. Ako se kazna ne plati, sledi uvođenje u registar neplaćenih kazni, a onda se zbog toga ne može registrovati automobil ili produžiti saobraćajna dozvola", navodi Kozarski za Novosti.

Sporazum o priznavanju saobraćajnog prekršaja u Novom Sadu su potpisivali i strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji.

Nasilnička vožnja

Sporazum o priznavanju prekršaja ne može se sklopiti ukoliko je reč o nasilničkoj vožnji, ako je okrivljeni počinio više prekršaja u sticaju ili je više od jednom pravosnažno kažnjen za prekršaj u svojstvu vozača. Takođe, ne može se primeniti ni kada se izazove nesreća ili ako je vozač u prethodne četiri godine bio osuđen zbog krivičnog dela protiv bezbednosti saobraćaja.

  • dule

    09.10.2016 14:19
    @Profesionalac
    "Samo ostra kazna pravi reda u saobracaju"


    Ne. Samo redovna kazna pravi red (bilo gde, pa i u saobraćaju). Oštra kazna, koja nije redovna, dovodi do porasta korupcije.
  • DonJuan

    09.10.2016 12:25
    Cuje priznaju, traze i da im narezu na DVD ako postoji snimak, da se posle hvale u drustvu :)
  • Lazar

    09.10.2016 11:58
    @Nsnn
    Upravo to! Dok ne iskorenimo tu pojavu, ne mozemo da pricamo o ikakvim boljicima, sve su snovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti