Umesto sportskim, Novosađani se javljaju lekarima opšte prakse

Zbog ukidanja većine usluga lekara na odeljenju sportske medicine u limanskom Domu zdravlja, deca i odrasli se od 4. januara ne javljaju ovim specijalistima, već pre svega lekaru opšte prakse.
Kako za 021 navode u Domu zdravlja "Novi Sad", svim ustanovama stigao je dopis RFZO kojim je definisano koje usluge smeju, a koje ne smeju da se pružaju u domovima zdravlja na teret države. Zato sada povređeni i sportisti u potrazi za lečenjem ili savetom lekara mogu da se jave lekaru opšte prakse ili specijalisti.
 
"Kome će se od lekara osobe koje se bave sportom javljati zbog svojih povreda, ali i drugih bolesti i stanja, zavisi od njihovog uzrasta, prirode bolesti i stanja odnosno težine istih - od izabranih lekara do lekara različitih specijalnosti iz različitih ustanova od primarnog do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite: ortopeda, fizijatara", pojašnjava za 021 načelnica Službe specijalističko-konsultativne delatnosti dr Olgica Jukić Neatnica. Ona dodaje da ova ustanova poštuje propise, ali i brine o građanima i o statusu svojih zaposlenih.
 
U skladu sa novim pravilnikom o uslugama koje su obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem, usluge koje se pružaju u Odeljenju sportske medicine na teret RFZO su: utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti dece 6-14 godina za bavljenje sportskim aktivnostima, kao i kontrolni pregled za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti dece za bavljenje sportom.
 
Podsetimo, sportsko odeljenje prestalo je da postoji nakon izveštaja Državne revizorske institucije, u kojem se navodi da su specijalisti u ovoj ustanovi dobijali plate za usluge koje nisu obuhvaćene obaveznim osiguranjem. Na taj način je, po revizoru, budžet oštećen za 6,33 miliona dinara.
 
Više o ukidanju ovog odeljenja čitajte OVDE.
  • pero

    27.01.2017 20:06
    Ima li dispsnzer za kockare
  • Reklama

    27.01.2017 18:14
    Pacijenti nece morati puno da sepaju. Od Doma Zdravlja do MC klinike nema vise od 100m. Tamo ce ih izleciti....cena prava sitnica.
  • prolecne pripreme

    27.01.2017 17:33
    Pocinju pripreme za prolecnu sportsku sezonu i za ocekivati je da ce sportisti ako se budu povredili u toku trenaznog ciklusa nakon sto nalete na zatvorena vrata sportskog dispanzera dezorijentisano lutati hodnicima doma zdravlja trazeci pomoc za svoje probleme.
    E bas u to doba bice jos jedna predizborna kampanja sa svim hvalisanjima sta se dobro uradilo do sad za sistem zdravstvene zastite.
    necu vise . razumeli ste me.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.