Sve više hraniteljskih porodica u Novom Sadu

Broj hraniteljskih porodica u Novom Sadu je u porastu i trenutno ih je 103, u kojima je smešteno 130 dece.
Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad je od avgusta 2015. godine preuzeo poslove u vezi sa hraniteljstvom i od tada je broj takvih porodica stabilan i u stalnom blagom porastu, kaže za Dnevnik direktorka Centra Ivana Koprivica.
 
"U Novom Sadu trenutno ima 103 hraniteljske porodice, u kojima je smešteno 130 dece i 21 porodica koja ima licencu za rad, ali je još uvek bez detetaU postupku procene podobnosti za bavljenje hraniteljstvom je 14 novih porodica. Cilj nam je povećanje broja kandidata koji su podobni za bavljenje time da bismo ostvarili mogućnost boljeg odabira porodica, spram konkretnih karakteristika dece. Primećujemo i povećanu potrebu za porodicama koje su spremne za bavljenje specijalizovanim hraniteljstvom namenjenom deci sa smetnjama u razvoju", navodi ona.
 
Da bi neko postao hranitelj, neophodno je da ispunjava određene zakonom propisane uslove. Postupak zasnivanja hraniteljstva započinje podnošenjem zahteva Centru za socijalni rad u opštini prebivališta. Zakonska procedura sastoji se iz tri segmenta. To su prikupljanje dokumentacije koju pregleda pravnik, potom tim sačinjen od tri stručnjaka procenjuje kandidate i nastoji da upozna porodicu i njen stil života, i na kraju potencijalni hranitelji prolaze program pripreme i obuku za bavljenje hraniteljstvom.
 
"Po okončanju čitavog procesa podobnosti, hranitelji stiču opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom i vode se na evidenciji slobodnih i raspoloživih porodica za nove smeštaje. U trenutku kada se u sistemu socijalne zaštite ukaže potreba za smeštajem nekog konkretnog deteta, stručni tim razmatra koja od raspoloživih porodica može na najbolji način odgovoriti njegovim potrebama i ukoliko se za to stvore uslovi, ulazi se u dalju proceduru. Kada se i to realizuje, država za dete obezbeđuje izdržavanje. Ukoliko dete ima određene smetnje u razvoju, naknada za izdržavanje može biti uvećana do 50 odsto da bi se obezbedili dodatni tretmani i odgovorilo potrebama deteta", objašnjava Koprivica. 
 
Po realizaciji smeštaja, hranitelji ostvaruju prava i na naknadu za rad hranitelja, pripadajuće doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Osim finansijskih olakšica, svaka hraniteljska porodica dobija i svog savetnika koji pomaže pri svim izazovima s kojima se porodica susreće.
 
Bavljenje hraniteljstvom je vrlo humano, ali istovremeno i vrlo odgovorno, napominje Koprivica.
 
Uz zahtev, Centru za socijalni rad se prilaže i odgovarajuća dokumentacija, koja podrazumeva fotokopiju lične karte, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih ukoliko su hranitelji u braku, uverenje o državljanstvu, lekarsko uverenje, potvrdu o zaposlenju i mesečnim prihodima, potvrdu o imovini. Potrebno je i uverenje o neosuđivanju, kao i da se protiv hranitelja ne vodi istraga ili da nije lišen roditeljskog prava, što se dobija u Sudu, potom uverenje da potencijalni hranitelj nije lišen poslovne sposobnosti i potvrda da nije na evidenciji lica protiv kojih je određena mera zaštite od nasilja u porodici. Opširnije u Dnevniku OVDE.
  • СРЕМАЦ

    07.02.2017 09:37
    БИЗНИС
    Госпођа из Државне институције каже да је хранитељ хуман и одговоран посао.Јесте,али и уносан,нажалост.Код нас се све злоупотребљава,па и ово,јер "примиш" два детета и добијеш око 60 000 месечно плус остале олакшице које немају САМОХРАНИ РОДИТЕЉИ и лепо се може животарити.Нећу да кажем која популација злоупотребљава овај вид бриге о деци,али кажу да има и "рођачког усвајања".
  • Teča

    07.02.2017 09:05
    Zašto se prvo ne pomogne porodici nego se pomažu hranitelji? U susednoj Crnoj Gori svaka žena koja rodi troje ili više dece, stiče pravo na na doživotnu mesečnu naknadu u visini 70% prosečne neto zarade u Crnoj Gori što iznosi između 190 i 230 eura ! Kako u krševitoj Crnoj Gori ima novca za majke i porodice, a u Srbiji nema novca za prirodne porodice ali ima za hranitelje ?
  • @mara

    07.02.2017 09:02
    Uporedite
    Kada govorite o nedovoljnoj pomoći hraniteljskim porodicama, ona je sasvim sigurno veća od socijalne pomoći socijalno ugroženim porodicama.
    Po toj logici, izgleda se državi više isplati da veću pomoć daje hraniteljskoj, a da ne pomaže
    ugroženu porodicu manjom sumom. Tu se neke igre odvijaju, nije to samo humanost.
    Da ne pominjemo neke druge vrste ugroženih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.