Profesor najavio tužbu protiv dekana FTN zbog maltretiranja i omalovažavanja

Redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Ilija Tanackov najavio je tužbu protiv dekana Radeta Doroslovačkog i izneo niz teških optužbi koje se odnose na maltretiranje, korupciju i nekompetentnost prvog čoveka najvećeg fakulteta u zemlji.
Tanackov tvrdi da mu je tokom godinu dana ignorisan drugi doktorat, smenjen je sa dužnosti šefa Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema, a tvrdi i da mu je narušeno pravo na zaštitu podataka o ličnosti, kao i da je radi sprečavanja njegovog napredovanja doneta "diskriminišuća" odluka prema kojoj šef katedre ne može biti osoba koja je studirala duže od 10 godina. 
 
U otvorenom pismu (videti u foto-galeriji) koje je poslao dekanu, svim prodekanima i članovima Nastavno-naučnog veća, Tanackov navodi da je postao meta "neutažive potrebe za 'pokaznim' sukobima" Doroslovačkog. Kako kaže, on je samo jedan od radnika FTN-a koji su izazvali neopravdani gnev dekana, zbog čega trpi cela ustanova.
 
"Pre dolaska sadašnjeg dekana Fakultet tehničkih nauka je bio dobrostojeća organizacija, sa izuzetnom produkcijom, učešćem u privredi. To je sada urušeno. Urušen je koncept koji se zasnivao na radu i poštovanju rada. Problemi će eskalirati naročito posle odlaska ovog dekana kad se praktično prvi put sagledaju posledice koje ćemo mi morati da ispravljamo. Pravo stanje stvari će pokazati završni račun fakulteta", navodi Tanackov za 021.
 
Sukob zbog privatnih interesa?
 
On dodaje da se našao na putu Doroslovačkom prilikom akreditovanja studijskog programa "Drumski saobraćaj i transport" na privatnom Fakultetu za inženjerski menadžment i ekonomiju (FIMEK), kada se usprotivio akreditaciji tog smera.
 
"Akreditacija se zasniva na referencama nastavnika, nema studijskog programa bez predavača, a FIMEK to nije imao. Postavlja se pitanje zašto bismo pomagali konkurentski smer u Novom Sadu. Taj smer na FTN ima 140 studenata, polovina ih je na samofinansiranju, a ove godine su ciljano povećani kriterijumi kako bi ih što više otišlo na FIMEK, koji prima 66 studenata u generaciji. Kada pomnožite sve to, koliko košta godina na privatnom fakultetu, ispite, dodatne troškove i slično, dobijate računicu od preko 30 miliona dinara godišnje koji se slivaju od ovog smera. To bi donelo korist nekolicini profesora naravno", objašnjava on.
 
Tanackov dodaje da je kolegama ukazao da će angažovanjem na privatnom fakultetu prekršiti Pravilnik Univerziteta u Novom Sadu o davanju saglasnosti za rad nastavnika i saradnika kod drugog poslodavca, jer bi prekoračili definisanu kvotu časova na kojima bi mogli da budu angažovani. Ipak, rešenje o učešću u akreditaciji ovog programa je doneto, kao što je nedugo zatim doneta odluka o smeni Tanackova sa dužnosti šefa Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema. Kao razlog navedeni su poremećeni odnosi na smeru, ali ovaj profesor tvrdi da je u pitanju njegovo protivljenje prevremenom izboru dr Mirka Đeloševića u zvanje docenta, koji je već bio viđen kao predavač na FIMEK-u. 
 
S druge strane, na FTN kažu za 021.rs da je do smene Tanackova došlo zbog "značajno poremećenih međuljudskih odnosa koji su ugrožavali rad i razvoj Katedre, Departmana za saobraćaj i FTN".
 
"Sa prof. dr Tanackovim, članovi Katedre i Uprava fakulteta je pokušala da reši problem. S obzirom na to da šef Katedre prof. dr Ilija Tanackov nije uspeo da reši nagomilane probleme, sazvan je sastanak Katedre u proširenom sastavu sa užim dekanskim kolegijumom Fakulteta, direktorom Departmana za saobraćaj i šefovima svih ostalih katedri ovog Departmana. Na tom sastanku konsenzusom je zaključeno da je jedino rešenje da se trenutni šef Katedre, prof. dr Ilija Tanackov, razreši dužnosti", navodi se u odgovoru FTN.
 
Kompetentnost dekana na ispitu
 
Ilija Tanackov navodi da već godinu dana čeka odgovor na prijavu druge doktorske disertacije na primenjenoj matematici FTN-a, dok je na fakultetu je za 021.rs rečeno da prof. dr Nebojša Ralević nije želeo da nastavi mentorski rad sa Tanackovim, jer je rad odbijen u stručnom časopisu. Da je bio prihvaćen, to bi se shvatilo kao potvrda aktuelnih i kvalitetnih rezultata. FTN je zaključio da ne može da nastavi dalju proceduru sa prijavom doktorske teze.
 
U međuvremenu, Tanackov je javno upitao Doroslovačkog da li ispunjava uslove za status mentorstva, a samim ti i za dužnost dekana najvećeg fakulteta u Srbiji. Naime, prema tvrdnjama Tanackova, u poslednjih 10 godina je, prema podacima dostupnim na bazi apstrakta iz naučnih časopisa (SCOPUS), Doroslovački imao samo dva rada iz svoje oblasti. Uslov za mentorstvo je najmanje pet
 
On ukazuje i na skromni doprinos dekana svetu nauke. Naime, u svojoj karijeri na ovoj prestižnoj listi zabeležio je bilans od 11 radova, uz 22 citata, dok mu je naučna uspešnost ocenjena trojkom. Zbog ovoga Tanackov je zatražio da se kao tačka dnevnog reda Naučno-nastavničkog veća FTN-a razmotri i kompetentnost sadašnjeg dekana.
 
Doroslovačkom se ranije prebacivalo i to da je nesvršeni student mašinstva. Naime njemu je 2014. godine poništena diploma FTN-a na Studijskom programu energetika i procesna tehnika, termoenergetsko mašinstvo (videti u foto-galeriji). Iz tog razloga postavlja se pitanje da li bi Doroslovački bio izabran za dekana da u svojoj biografiji nije naveo da poseduje i diplomu FTN-a.
 
Na FTN-u ove tvrdnje suzbijaju kontra-tvrdnjom da "dekan prof. dr Rade Doroslovački u potpunosti ispunjava sve zakonske i statutarne uslove za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi". 
 
  
 
"Diskriminišuća" odluka
 
Ilija Tanackov tvrdi da je zbog sukoba Doroslovačkog sa njim doneta odluka prema kojoj šef katedre, direktor departmana, prodekan, dekan, kao ni član komisija u postupcima izrade i odbrane doktorskih disertacija, niti mentor za njih, ne mogu biti nastavnici koji su studirali duže od 10 godina. Ovaj predlog Doroslovački je dao "nakon usmenog obraćanja grupe nastavnika".
 
"Ta odluka je doneta ciljano kako bi me isključili iz komisija i slično. Međutim, 28. decembra je bilo veće gde je trebalo da budem član komisije, ali me je on na ružan način, apostrofiranjem mog imena, izbacio. Nijednom drugom članu veća nije tražena potvrda da li je studirao duže od 10 godina. Ja sam tada podneo dokumentaciju kojom je utvrđeno da ova odluka ne može da se odnosi na mene. Takva odluka nikad nije bila primenjivana na fakultetu, a ne verujem ni da će se nastaviti, jer je bila doneta isključivo da bi mi se ograničio prostor delovanja", zaključuje Tanackov.

Afere prate dekana

Dekan FTN Rade Doroslovački je često predmet pisanja medija.

Pre tri godine grupa profesora i studenata podnela je predstavku ombudsmanu optužujući ga za zbog zloupotrebu naučne institucije i ugrožavanje ljudskih prava zbog učešća na političkom mitingu SNS-a, a DRI je protiv njega podnela dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
 
Velika prašina se digla i u slučajevima pokušaja otpuštanja talentovane profesorke Ivane Kovačić s Departmana za tehničku mehaniku, kao i teranja u penziju ugledne profesorke Zore Konjović kako bi se marginalizovao smer koji je vodila, a sve ima veze sa interesima privatne kompanije DMS o čemu je 021 već pisao i o čemu više možete čitati OVDE.
  • Ftn

    17.04.2018 13:01
    Gospoda akademski gradjani
    Da li mi pricamo o profesorima??? Zar nisu placeni da se bave naukom a ne kradjom?
    Ovde niko nauku, rad i slicno, spomenuo nije..
    Samo pare, dajte pare... Kriminalci i lopovi su male mace za danasnje profesore ( cast izuzecima, kojih je danas malo, bas malo).
  • Dule

    29.12.2017 18:26
    Ilija Tanackov je onaj covek sto se bunio pre par meseci protiv Doroslovackog, zato sto mu nije bilo dozvoljeno da postane sef katedre jer je studirao duze od 10 godina na osnovnim studijama. Toliko o strucnjaku, nek se buni neko sa boljom biografijom, ovo je smesno.
  • Niko bitan

    17.03.2017 12:33
    Treba ga skloniti jer u jednu takvu ustanovu utrpava nesposobnjakovice kojima drugi pisu radove i doktorate i oni ce kao takvi uciti nasu decu necemu.sramota za jedan fakultet tog renomea.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti