FOTO: Kladionica đacima ispred nosa, poreska ne reaguje

Pola godine nakon što je utvrđeno da se kladionica u Temerinskoj ulici nalazi na udaljenosti manjoj od 200 metara od Osnovne škole "Ivan Gundulić", Poreska uprava nije uradila ništa.
Kako navode u Kabinetu gradonačelnika, iako je još u julu utvrđeno da od škole do "Maxbet" kladionice postoje čak četiri puta kraća od 200 metara, što je protivno zakonu, do sada nisu preduzeti koraci kako bi se to sprečilo. OŠ "Ivan Gundulić" je Poreskoj upravi u Novom Sadu priložila elaborat o udaljenosti objekata kao dokaz, ali do danas nije dobila odgovor povodom tog dopisa, a kladionica nije zatvorena, niti izmeštena.
 
Nakon što smo od Gradske poreske uprave zatražili odgovor zbog čega ništa nije urađeno povodom ovog slučaja, rečeno nam je da je to u nadležnosti Republičke poreske uprave. Iz ove ustanove još nisu odgovorili na pitanja 021.rs o kršenju zakona. Zbog čega ništa nije učinjeno nejasno je i zaposlenima u Gradskoj upravi za obrazovanje.
 
"Gradska uprava za obrazovanje nema saznanja zašto sporni objekat nije zatvoren odnosno izmešten, imajući u vidu upravo ovlašćenje Poreske uprave da izdaje prekršajne naloge, odnosno nadležnom sudu podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka za poreske prekršaje, između ostalog i za prekršaje iz oblasti igara na sreću", rečeno je za naš portal.
 
U "Maxbet-u" navode da ove informacije nisu tačne. Naime, prema njihovim rečima udaljenost predstavlja najkraći bezbedni pešački put od najbliže ivice zgrade obrazovnih ustanova do ulaza u objekat, u kojem se priređuju igre na sreću - klađenje i na automatima. 
 
Takođe, u ovom preduzeću navode da za svoje poslovanje poseduju odobrenje Poreske uprave.
 
Veliki broj dece da bi uopšte stigao do škole mora da prođe kraj kladionice. To je problematično ukoliko se u obzir uzme istraživanje psihološkinje Jasmine Leković, prema kojem čak polovina od 790 ispitanih osnovaca i srednjoškolaca odlazi u kladionice i kockarnice. Svaki četvrti školarac ima patološki problem sa kockanjem, dok je najmlađi registrovani zavisnik imao 12 godina. Više o tome OVDE.
 
 
Slična situacija i kod OŠ "Jovan Popović"
 
Sličan slučaj zabeležen je i na Limanu, gde se OŠ "Jovan Popović" nalazi u blizini automat kluba "Rulet Gaja" u Ulici Narodnog fronta. Naime, kockarnica se nalazi svega dva pešačka prelaza od ograde škole. Jedan građanin se obratio Poreskoj upravi ističući ovaj problem, ali ni u ovom slučaju nije ništa promenjeno.
 
"Na predmetnoj lokaciji uz odobrenje Poreske uprave - Sektora za menjačke i devizne poslove priređuje posebne igre na sreću - klađenje pravno lice "Baltbet". Kao dokaz da predmetna lokacija ispunjava uslove udaljenosti dostavio je Uverenje Službe za katastar nepokretnosti gde je merenjem utvrđeno da udaljenost između označenih objekata iznosi 204,79m", navodi se u odgovoru Poreske uprave.
 
Kako nam je rekao građanin, ulaz u automat klub je izmešten tako da se u njega ulazi kroz susedni kafić.
 
Krajem 2015. godine Grad je odobrio sredstva za škole da izmere razdaljinu između škola i kladionica i kockarnica u okolini. Međutim, na to su se odlučile samo dve novosadske škole.
  • vera

    12.02.2017 17:08
    Ima jos boljeg
    Meridijan, Maxbet i slicni njma zatvaraju u 24h, dok su igraonice za decu otvorene 24H 7 dana nedeljno!
    Inspekcija nije sosobna da precizno izmeri rastojanje od skole do kladionice, ali su za divno cudo primetili da je u Dunavskoj ul, iznad radnje Handy, reklamna tabla( okacena na preko 3 metra visine), za desetak centimetara duza od odobrene....i morali ljudi da je skracuju. Sad valjda mirnije savaju.
    Sta bi mi bez ovako revnosne inspekcije?
  • Čučuk Stana

    11.02.2017 09:08
    Iskušenje
    Tako treba!
    Tako se gradi karakter!
    Ili ih potpuno zabraniti ili neka rade bez obzira na udaljenost od škole!
  • Nella

    10.02.2017 21:22
    @Geometar
    Nakaradna država i zakoni te korumpirani i nemoralni "stručnjaci" koji mere "od najbliže ivice zgrade"???
    Mora da sva deca stoje na toj "ivici" i zure u pravcu kladionice, udaljene 50 metara od škole, zatim se vraćaju do ulaza u školu(bezbednim trotoarom uz zgradu,, 70 metara) a odale do kladionice ima 134,79metara!!!! I svi zadovoljni!
    A slika iz OŠ Jovan Popović sve govori!
    I nije vas sramota da to potvrdite građanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti