Danas poslednji dan za prvu ratu poreza na imovinu

Danas je poslednji dan za plaćanje prve ovogodišnje, a za mnoge Novosađane uvećane rate za porez na imovinu.
Kao i prethodnih godina, Novosađani će poreska rešenja, sa tačnim iznosima koliko treba da uplate, dobiti sa zakašnjenjem od nekoliko meseci. U Poreskoj upravi kažu za 021 da se plaća akontacija u visini četvrte, poslednje rate u 2016. godini.
 
Podsetimo da je porez na imovinu po zonama veći počev od ove godine. Tako za I zonu koja obuhvata pretežno Centar, Limane, Grbavicu i Rotkvariju cena kvadrata za stan iznosiće 102.455 odnosno za 2.000 dinara više nego ove godine, dok je u II zoni gde su Novo naselje, Detelinara, Podbara, Salajka i deo Telepa, cena kvadrata određena u visini od 90.248 dinara, što je nepunih 2.000 dinara više.
 
Deo Telepa, Klisa, Adice, Futog, Veternik, Sajlovo, delovi Petrovaradina i Sremske Kamenice (III zona) plaćaju cenu kvadrata 46.726, odnosno za oko 1.000 dinara više u odnosu na 2016. godinu. U IV zoni, gde se nalaze Šangaj, Rumenka, Čenej i druga prigradska naselja, prosečna cena kvadrata za utvrđivanje poreza na nepokretnost je određena u visini od 44.000 dinara, a u V zoni gde su preostala prigradska naselja kao što su Bukovac, Ledinci, Begeč i druga, na visini od 39.000 dinara. U ove dve zone cene kvadrata nisu menjane.
 
U svim zonama su cene kvadrata u skoro istim iznosima povećane i za kategorije građevinskog zemljišta, kuća, poslovnih zgrada i garaža.
 
Kada građanima konačno stignu poreska rešenja, imaju rok od 15 dana da plate razliku između uplaćenog poreza i onog iznosa za tromesečje koji je utvrdila Gradska poreska uprava. Ako je građanin uplatio više novca nego što je trebalo, biće mu vraćeno ili raspoređeno za plaćanje naredne rate ili nekog duga za porez na imovinu.
 
Za svaki dan kašnjenja plaćanja sledi zatezna kamata, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.
  • talandara

    16.02.2017 11:20
    Kamata
    Meni su uzeli 20.000din. dupli porez stajele pare kod njih godinu ipo dana pa nema kamate
  • Мунгос

    14.02.2017 20:10
    Био сам присталица плаћања пореза све док је цифра била примерена и прилагођена.
    Сада, када се све претворило у пљачку обичних људи, викендаша, власника некретнина који то имају ком.1, када је порез глатко 10.000 до 50.000, све се своди на констатацију да није џабе Комитет европских мудраца дао налог Србији да направи такве прописе. Све у циљу исцрпљивања грађана, а утеривачи дугова су ту да некретнину наравно добије неки криминалац за ситне паре. А власник на улицу, а плаћао је и струју, комуналије, грејање, само му је недостајао тај напор из петних жила да плати порез.
  • đokica

    14.02.2017 14:10
    KOME se NESVIĐA NEKA
    Gradi u navedenim SELIMA,šala pa divlje gradnje ima i u Gradu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti