Protest zbog prekrečavanja murala u centru grada

Protestno okupljanje "Kome su smetali mural i kural?", zbog prekrečavanja murala svetski poznatog umetnika Remeda, održaće se sutra na platou između Dunavske ulice i Trga Republike.
Organizator protesta, pokret Podrži RTV, upitao je po čijem nalogu je prekrečen mural, kao i kome je zasmetalno "tumačenje društva danas kroz street-art".
 
"Kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako na tako bahat način gazi po umetnosti? Ova pitanja postavljamo sutra glasno i lokalnim vođama, pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural", navodi se u opisu događaja na Fejsbuku.
 
Podsetimo, mural francuskog umetnika prekrečen je u četvrtak popodne, bez ikakvog objašnjenja, a ne zna se ni koje preduzeće je to uradilo, jer radnici nisu nosili nikakva obeležja. Ubrzo nakon toga duž fasade na kojoj je bio mural osvanula je očigledna poruka onima koji su ga uklonili. Grafit na kom je bio prikazan penis ubrzo je uklonjen, nakon čega se ponovo pojavio da bi opet bio prekrečen. Više o tome OVDE.
 
Podsetimo, francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića. Mural predstavlja veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu.
 
Pokušaja da se ukloni ovaj mural bilo je i ranije. Gradske vlasti su to planirale još 2012. godine, ali je, nakon protesta javnosti, "Poslovni prostor", sada Gradska uprava za imovinu, odustala od uklanjanja murala. 
 
Protest počinje u 12 časova, a više o samom događaju možete da pročitate OVDE.

Teme

mural
  • Roditelj

    19.03.2017 11:43
    @dobrotvorka
    Draga "dobrotvorko", zao mi je sto cu vas razocarati, ali ja ne posecujem masovne skupove histerije i trudim se da i decu vaspitam tako. Nadam se da cete u zivotu ostaviti bar mrvicu onoga sto su dobrotvori kao sto su Marija Trandofil ili Pavle Beljanski ostavili i Novon Sadu i Srbiji, a ne samo svoje prisustvo protestu radi protesta. Zelim vam svako dobro u zivotu, da uzivate u umetnosti koja to jeste i da vase misljenje bude posledica promisljanja!
  • dobrotvorka

    19.03.2017 09:56
    ODREŠITE
    KESU POPOVI, obnovite kuću komšijama preko puta! Učinićete dobro delo njima a vi ćete imati lep pogled sa prozora i kad izvezete svoje blindirane "autiće" iz garaže-preko puta!
  • Milan

    19.03.2017 09:53
    Zanimljivo, ovde se više krije taj što kreči nego taj što ostavlja grafit :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti